ГоловнаСвіт

У Міноборони РФ задумалися про відмову від смартфонів, - "Коммерсант"

Нові обмеження можуть ввести з 1 березня.

У Міноборони РФ задумалися про відмову від смартфонів, - "Коммерсант"
Минобороны РФ
Фото: EPA/UPG

У Міноборони Росії задумалися про обмеження використання смартфонів з фото- і відеокамерами і функцією геолокації в центральному апараті, органах управління і військах аж до підрозділів, щоб уникнути витоків інформації.

Про це пише "Коммерсантъ" з посиланням на два джерела, близькі до Генштабу РФ, і джерело в керівництві оборонного міністерства.

За даними видання, замість смартфонів військовим запропонують найпростіші моделі кнопкових телефонів, здатні надсилати смс і оснащені ліхтариком. Перелік мобільних пристроїв, "дозволених до застосування" в центральних і військових органах управління, підрозділах Міноборони РФ, з'єднаннях, військових частинах та організаціях Збройних сил, нещодавно склав генерал-лейтенант Юрій Кузнєцов, начальник восьмого управління Генштабу ЗС, яке відповідає за забезпечення інформаційної безпеки і займається шифруванням.

У списку 11 моделей телефонів від Nokia, TeXet, Alcatel і Samsung. Це прості кнопкові гаджети вартістю від 688 рублів (Alcatel One Touch 1020D) до 2313 рублів (за "розкладачку" Samsung GT-E1272), пише газета. Вони використовують стандарти GSM 900/1800 (ряд моделей - 900/1800/1900), обладнані полікарбонатною кришкою, мають функцію надсилання СМС, вбудований будильник, калькулятор, календар, роз'єм для навушників, а деякі - ще й ліхтарик або навіть відсік для другої сім-картки. У них немає камер і навігації за GPS / GLONASS.

Ці обмеження Міноборони РФ уже декілька місяців обговорює зі спецслужбами, що відповідають за охорону держтаємниці, сказало одне з джерел газети. Ввести їх можуть з 1 березня.

Газета нагадує про публікації в соцмережах селфі учасників засекречених спецоперацій, наприклад, в окупованому Криму або в Сирії. Ці дані використовують розслідувачі і ЗМІ. Також військові розраховують таким чином обмежити витік секретних документів, пише газета.

Законопроект про заборону військовослужбовцям публікувати в мережі інформацію про себе і про товаришів по службі з відповідальністю аж до кримінальної Міноборони представило в травні 2017 року. Там йшлося, зокрема, і про тих, хто приходить на службу за контрактом. Їх пропонували зобов'язати надавати інформацію про сайти і соцмережах, де вони публікували будь-яку інформацію впродовж трьох років до моменту вступу на службу. Як повідомляло тоді джерело РБК у Міноборони, військовим рекомендують не заводити акаунти в соцмережах, хоча і не вимагають видаляти раніше створені сторінки.

Нагадаємо, раніше цього тижня Міноборони РФ попросило військових відмовитися від використання соцмереж

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram