ГоловнаСвіт

Держдеп закликав Іран звільнити лідерів опозиції після 7-річного домашнього арешту

"США закликають до їх негайного звільнення і звільнення всіх в'язнів сумління, несправедливо затриманих в Ірані".

Держдеп закликав Іран звільнити лідерів опозиції після 7-річного домашнього арешту
Хизер Науэрт
Фото: state.gov

Держдепартамент США закликав Іран звільнити кандидатів у президенти Ірану 2009 року Мехді Каррубі і Міра Хосейна Мусаві, а також його дружину-активістку Зару Ранавард, які вже сім років перебувають під домашнім арештом.

Про це заявила прес-секретар Держдепу США Хізер Наверт, передає "Радіо Свобода".

"Подальший домашній арешт цих трьох осіб суперечить міжнародним зобов'язанням Ірану, в тому числі Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, про надання мінімальних гарантій справедливого судового розгляду і проти безпідставного арешту громадян чи їх затримання", - заявила Наверт.

Вона додала, що США приєднуються до міжнародної спільноти, "засуджуючи довільне затримання цих трьох осіб без пред'явлення звинувачень чи справедливих судових розглядів".

"США закликають до їх негайного звільнення і звільнення всіх в'язнів совісті, несправедливо затриманих в Ірані", - сказала прес-секретар.

Як відомо, лідери іранської опозиції Мехді Каррубі, Міра Хосейн Мусаві і його дружина Зара Ранавард були засуджені до семирічного домашнього арешту 14 лютого 2011 року за організацію масових антиурядових виступів.

Минулого місяця Каррубі виступив із критикою верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї за його заяви і звинувачення про "іноземних ворогів" на тлі вуличних протестів, заявивши, що Хаменеї повинен відповісти за свою "політику останніх трьох десятиліть".

Щонайменше 25 людей загинули і понад три тисячі були затримані в Ірані, коли влада намагалася придушити протести, які охопили більш ніж 70 міст і сіл.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram