ГоловнаСвіт

Суд визнав антиконституційним імміграційний указ Трампа

Документ є "проявом релігійної дискримінації".

Суд визнав антиконституційним імміграційний указ Трампа
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд у Вірджинії, США, ухвалив у четвер, що остання версія імміграційного указу президента Трампа, який стосується обмежень на в'їзд у країну для громадян шести країн з переважно мусульманським населенням, порушує Конституцію США, оскільки є проявом дискримінації на релігійному ґрунті.

Про це інформує Голос Америки.

Апеляційний суд 4-го округу в Річмонді став другим федеральним апеляційним судом, який виніс постанову проти указу Трампа, анонсованого у вересні минулого року.

Верховний суд постановив, що передбачені указом обмеження можуть набути чинності до закінчення судових розглядів з цього приводу. У квітні Верховний суд заслухає доводи сторін з приводу законності указу і винесе постанову до кінця червня.

Нагадаємо, жорсткість правил в'їзду в США була однією з головних передвиборних обіцянок Трампа. Він наполягав на тому, що ця заборона необхідна для забезпечення національної безпеки, наводячи як приклади теракти в Парижі, Лондоні і Брюсселі.

Первинний міграційний указ, виданий незабаром після інавгурації, 27 січня, спричинив масові протести в американських аеропортах. Він включав заборону на в'їзд громадян семи переважно мусульманських країн, в тому числі Іраку, і передбачав повну заборону на в'їзд у країну для сирійських біженців, але був заморожений у судовому порядку.

Критики називають міграційний указ Трампа ісламофобським і вказують, що він не здатен запобігти злочинам у США, якщо вони скоюються людьми, які вже живуть у країні або мають американське громадянство.

У березні Трамп, намагаючись подолати юридичні перепони, підписав переглянутий, урізаний варіант указу. Однак і цей указ довго оскаржували в судах, і він зміг набути чинності лише наприкінці червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram