ГоловнаСвіт

SpaceX запустила найпотужнішу ракету в світі з власним автомобілем бізнесмена Ілона Маска на борту (оновлено)

Falcon Heavy стартувала з мису Канаверал о 22:45 за Києвом.

Найпотужніша ракета в світі Falcon Heavy з власним автомобілем бізнесмена Ілона Маска Tesla Roadster на борту злетіла з космодрому на мисі Канаверал.

Тестовий запуск ракети-носія відбувся о 22:40 за Києвом. Його перенесли через сильний вітер.

Раніше повідомлялося, що приватна компанія SpaceX підприємця Ілона Маска збирається запустити в космос надважку ракету-носій Falcon Heavy. Найбільша на сьогоднішній день ракета готова до старту з майданчика Космічного центру Кеннеді у Флориді.

Ракета обладнана трьома прискорювачами і 27 двигунами, щоб забезпечити тягу більш як 2 мільйонами кг. У разі успішного випробування вона стане найпотужнішою ракетою з усіх, що використовуються на сьогоднішній день, і найпотужнішою після ракет НАСА Saturn 5, які доставили космонавтів на Місяць 45 років тому.

Фото: стоп-кадр

Повнофункціональна ракета буде здатна нести навантаження до 64 метричних тонн, що більше, ніж Боїнг-737 разом з пасажирами, екіпажем, паливом і багажем. Falcon Heavy, таким чином, зможе виводити в космос вдвічі більше вантажу, ніж найближчий конкурент - застаріла ракета Delta IV Heavy, причому вартість запуску буде втричі меншою. Лише Saturn V, яка використовувалася для місячних місій, могла закинути на орбіту більше вантажу.

Параметри ракети: висота - 70 метрів, діаметр - 3,7 м (основна "свічка") і більш ніж 12 м у ширину в розгінному блоці, маса - 1420 тонн. Здатна вивести на низьку навколоземну орбіту до 63,8 т, на геоперехідну - 26,7 т, до Марса - 16,8 т, до Плутона - 3,5 тонн.

Хоча зазвичай при тестових запусках ракет в якості корисного вантажу використовуються сталеві або бетонні блоки, голова SpaceX Ілон Маск вирішив помістити в вантажний відсік ракети свій особистий автомобіль Tesla Roadster, за кермом якого буде сидіти манекен Starman.

За планом Маска, автомобіль віддалиться від Землі приблизно на 400 мільйонів кілометрів і буде летіти зі швидкістю 11 кілометрів на секунду.

"За нашими оцінками, Tesla буде перебувати на цій орбіті кілька сотень мільйонів років, може бути, навіть більше мільярда років", - заявив бізнесмен журналістам.

Автомобіль оснащений трьома камерами спостереження, зйомки яких будуть, за словами Маска, епічними.

При цьому Маску так і не вдалося знайти замовників, які погодилися б розмістити на Falcon Heavy свій комерційний вантаж під час першого польоту.

На сайті SpaceX і YouTube комп'ютерна анімація польоту збирає десятки тисяч переглядів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram