ГоловнаСвіт

Євросоюз може ввести санкції проти Британії, - The Guardian

У ЄС стурбовані можливим обмеженням прав громадян європейських країн у Британії після Brexit.

Євросоюз може ввести санкції проти Британії, - The Guardian

Євросоюз може ввести санкції проти Великобританії під час перехідного періоду Brexit, обмеживши британським компаніям доступ до єдиного ринку ЄС.

Про це пише The Guardian із посиланням на юридичний документ, складений ЄС, який є в розпорядженні видання.

"Брюссель матиме повноваження покарати, за бажанням, Великобританію під час перехідного періоду Brexit, обмеживши доступ до деяких частин єдиного ринку ЄС британським компаніям", - ідеться в документі ЄС.

Решта 27 країн хочуть мати можливість діяти проти Великобританії без проходження можливої довгої процедури в Європейському суді, якщо вони вважатимуть, що Великобританія порушила закон ЄС.

Введення конкретних санкцій для "скасування певного зиску на внутрішньому ринку" дозволить ЄС покарати Великобританію без дострокового припинення перехідного періоду і без ризику нашкодити своїм економічним інтересам.

Самі ж санкції можуть включати застосування тарифів на товари, контроль на митниці або скасування угоди про Єдине небо Європи, яка дає право британським перевізникам літати між Британією і європейським континентом.

У документі не йшлося про те, які саме дії Британії можуть призвести до застосування санкцій, проте ЄС уже висловив стурбованість через те, що британський уряд може після Brexit обмежити права громадян європейських країн, які проживають на території Об'єднаного Королівства.

Рішення про вихід Британії з ЄС було прийнято на референдумі в червні 2016 року. Тоді за Brexit проголосували 51,9% учасників референдуму. У березні 2017 року закон про Brexit було прийнято парламентом і схвалено королевою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram