ГоловнаСвіт

Японія висловила протест РФ через навчання на Курилах

Росія відпрацьовує на спірних островах боротьбу з "незаконними збройними формуваннями".

Японія висловила протест РФ через навчання на Курилах
ВМФ России на Курильских островах
Фото: topwar.ru

МЗС Японії висловило Росії протест через проведення на Курильських островах навчань.

Про це заявив голова МЗС Японії Таро Кано, передає Kyodo.

"Це суперечить позиції нашої країни щодо чотирьох північних островів (південна частина Курил - ред.). Ми заявили протест", - сказав міністр.

Раніше Східний військовий округ повідомив про проведення на островах Курильської гряди навчань за участю понад двох тисяч військовослужбовців і 500 одиниць техніки. Протягом навчань відпрацьовують боротьбу з "незаконними збройними формуваннями". "Протягом тактичних етапів навчання відбудеться висадка вертолітно-штурмової групи на один з островів з метою вдосконалення навичок десантно-штурмової підготовки військовослужбовців у складних природно-кліматичних умовах", - заявили в Міноборони РФ. Військовослужбовці повинні здійснити "пошук і блокування умовної диверсійно-розвідувальної групи на острові Кунашир". Навчання триватимуть увесь тиждень.

Курильські острови - предмет територіальної суперечки між Росією і Японією з часів Другої світової війни. Токіо оскаржує приналежність Росії південних островів Курильської гряди, включаючи Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї. У лютому 2017 року прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що острови не передаватимуть у тимчасове користування Японії. Раніше, у кінці 2016 року, президент РФ Володимир Путін і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе домовилися про спільну господарську діяльність на Курилах. У вересні 2017 року прем'єр Японії закликав Путіна укласти мирний договір про Курили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram