ГоловнаСвіт

Уряд Македонії готовий змінити назву країни для врегулювання суперечки з Грецією

Як можливі варіанти розглядаються Північна Македонія, Нова Македонія або Верхня Македонія.

Уряд Македонії готовий змінити назву країни для врегулювання суперечки з Грецією
Македония
Фото: EPA/UPG

Керівництво Македонії готове вирішити міжнародну суперечку з Грецією щодо назви колишньої югославської республіки, повідомляє DW.

У вівторок, 6 лютого, прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив в Скоп'є, що його уряд готовий піти на зміну назви країни для врегулювання спірного питання, повідомляє інформагентство Reuters.

"Ми готові до географічного уточнення за іменем", - заявив керівник македонського уряду.

Македонський прем'єр також наголосив, що такий крок його уряду буде знаменувати крок до "розвитку дружби і довіри з Грецією".

Зараз в дипломатичних колах стверджують, що як можливі варіанти нової назви країни розглядаються Північна Македонія, Нова Македонія або Верхня Македонія.

Як повідомлялося, 4 лютого сотні тисяч людей в Афінах вийшли на демонстрацію за виключне право Греції на назву "Македонія".

У Греції вважають, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і тому блокує діалог щодо вступу країни в НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична Республіка Македонія.

Нинішній уряд Македонії прагне до членства країни в ЄС, а передумовою для цього є рішення всіх територіальних і зовнішньополітичних суперечок з сусідами.

Єврокомісія вирішила не втручатися в суперечку про назву Македонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram