ГоловнаСвіт

У Росії бізнесменові, який допомагав повернути брата з Сирії, дали 7 років колонії

Росіянина визнали винним у фінансуванні ІДІЛ.

У Росії бізнесменові, який допомагав повернути брата з Сирії, дали 7 років колонії
Фото: 24smi.org

Московський окружний військовий суд засудив до семи років колонії загального режиму підмосковного бізнесмена Шаміля Нурмагомедова, який, за версією захисту, допомагав повернути з Сирії молодшого брата.

Як повідомляє ТАСС, суд визнав чоловіка винним у сприянні тероризму.

Суд і слідство вирішили, що комерційний директор Красногорського ТОВ "Експобуд" Шаміль Нурмагомедов винен у спонсоруванні терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ). Суд зарахував йому до терміну той час, який він уже провів під вартою. Суд вирішив не штрафувати Нурмагомедова. Держзвинувачення просило для бізнесмена дев'ять років колонії і штраф у розмірі 500 тис. рублів.

Захист пообіцяв оскаржити вирок. Нурмагомедов визнав, що надсилав гроші братові, щоб допомогти йому повернутися в Росію, але заперечував, що фінансував тероризм. "Я визнаю дії, які мені інкримінують, але наміри були благі. Ми хотіли повернути брата до сім'ї. Ми цього добилися, на одного члена ІДІЛ стало менше", - заявив він (цитата за РАПСИ). 

За версією слідства, підприємець переказав ІДІЛ більш ніж 200 тис. рублів і допомагав учасникам незаконних збройних загонів купувати авіаквитки в Туреччину. Зокрема, він купив квиток до Туреччини для громадянина Таджикистану Ісматова, який перебуває в міжнародному розшуку, заявив прокурор. Ще він купив квиток до Стамбула громадянці Росії, яку звинувачують за статтею про організацію або участь у незаконному збройному формуванні. За словами прокурора, вину Нурмагомедова підтвердили його телефонні переговори, перекази грошей і показм свідків. Слідство також спиралося на матеріали листування бізнесмена з братом і батьком.

Слідство встановило, що в 2013 році брат Нурмагомедова Марат поїхав до Сирії через Туреччину. Там він брав участь у війні в складі бандформування. Його дружина й інші родичі залишилися в Росії. З початку 2015 року Марат Нурмагомедов перебуває в розшуку за звинуваченням в участі в незаконних збройних формуваннях. Його брат Шаміль узимку 2013 року переказав зі свого рахунку 200 тис. рублів невстановленій особі в Туреччині, щоб допомогти братові повернутися. За версією слідства, ці гроші дісталися ІДІЛ. Адвокати Шаміля Нурмагомедова раніше говорили, що його брат Марат зараз перебуває в Україні й боїться повертатися в Росію через кримінальне переслідування.

Адвокат Нурмагомедова Абдурашид Шейхов на винесенні вироку не був присутній, оскільки вирушив у Дагестан захищати батька Шаміля - Казима Нурмагомедова, якого нещодавно заарештували за звинуваченням у сприянні тероризму і в участі в незаконних збройних формуваннях.

Казима Нурмагомедова затримали 31 січня в Москві, після засідання суду у справі його сина. Поліцейські попросили його проїхати разом із ними, щоб встановити його особу. Після цього родичі нічого про нього не чули і заявили в поліцію про його викрадення. Пізніше стало відомо, що Нурмагомедова-старшого перевезли в Кизилюрт. Міський суд заарештував його на два місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram