ГоловнаСвіт

В Афінах проходить багатотисячна акція проти використання Македонією своєї назви

Греки хочуть, щоб сусідню країну перейменували, оскільки вважають, що назву вкрали у них.

В Афінах проходить багатотисячна акція проти використання Македонією своєї назви
Протесты в Афинах против названия Македонии
Фото: EPA\UPG

Понад 10 тис. осіб прибули в неділю, 4 лютого, в Афіни, щоб взяти участь в акції протесту проти використання назви "Македонія" сусідньою країною. Про це повідомляє Protothema.

Акція почалася о 14.00. Як йдеться в повідомленні, в місто приїхали понад 1500 автобусів з учасниками акції. Протестуючі прибувають паромами також з Криту, провінції Македонія, Пелопоннесу й Іонічних островів.

Грецька поліція працює в посиленому режимі. Навколо площі встановили бар'єри, щоб розділити демонстрантів від акції анархістів, які почали своє зібрання неподалік дві години до того.

У Греції вважають, що Македонія "вкрала" назву в одній з північних грецьких провінцій, і тому блокує діалог щодо вступу країни в НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична Республіка Македонія.

Нагадаємо, це вже не перший протест, який проходить у Греції щодо назви сусідньої держави. 21 січня в  Салоніках 30 тис. чоловік виступили проти використання слова "Македонія" в назві колишньої югославської республіки.

Водночас прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що найближчим часом буде проведено референдум, на якому розглянуть питання про зміну назви країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram