ГоловнаСвіт

У Палестині мають намір скасувати рішення про визнання держави Ізраїль

Уряд країни закликає якомога швидше розірвати дипломатичні зв'язки з Ізраїлем.

У Палестині мають намір скасувати рішення про визнання держави Ізраїль
Глава палестинского МИД Рияд аль-Малики
Фото: EPA\UPG

Організація звільнення Палестини (ОЗП) закликає уряд Палестини якомога швидше порвати відносини з Ізраїлем. Про це було оголошено увечері 3 лютого за підсумками засідання виконавчого комітету ОЗП, в якому взяв участь голова Палестини Махмуд Аббас. Зустріч проходила в контрольованому палестинцями Рамаллі, повідомляє “Немецкая волна”.

ОЗП зажадала від уряду розробити плани щодо досягнення політичної, економічної і адміністративної незалежності від Тель-Авіва, а також припинити співпрацю з урядом Ізраїлю в сфері безпеки. У прийнятій на засіданні заяві також оголошується про створення комітету для перевірки можливого скасування прийнятого раніше рішення про визнання держави Ізраїль.

Нагадаємо, ізраїльсько-палестинські відносини знову загострилися після того, як в грудні 2017 року президент США Дональд Трамп вирішив визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і перенести туди американське посольство з Тель-Авіва. Махмуд Аббас назвав це рішення "ляпасом століття" і звинуватив Ізраїль в односторонньому виході з мирних угод, які були підписані в Осло в 1993 році.

Ізраїль завоював контрольовану Йорданією східну частину Єрусалима під час Шестиденної війни 1967 року. У 1980 році ізраїльський парламент Кнесет проголосив всю територію міста неподільною столицею Ізраїлю. Рада Безпеки ООН в резолюції №478 оголосила анексію недійсною і з того часу неодноразово підтверджувала цю позицію. Пізніше Йорданія відмовилася від претензій на східну частину міста і палестинські території, і в 1988 році ОЗП оголосила про створення держави Палестина, столицею якого вона вважає Єрусалим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram