ГоловнаСвіт

Археологи виявили в Єгипті гробницю віком близько 4,4 тисячі років

Дуже добре збереглися фрески гробниці.

Археологи виявили в Єгипті гробницю віком близько 4,4 тисячі років
Гробница жрицы Хетпет в Египте
Фото: EPA\UPG

В Єгипті на плато Гіза поблизу Каїра археологи знайшли гробницю віком 4,4 тис. років. У ній похована жриця на ім'я Хетпет. Про це повідомило Міністерство старожитностей країни, повідомляє Associated Press.

"Ми знаємо, що це була жінка високого рангу і що у неї були тісні зв'язки з палацом", - сказав міністр у справах пам'яток старовини Халед аль-Анан.

Хетпет служила богині родючості Хатхор, яка, як вважалося, допомагала жінкам при пологах. Форма гробниці нагадує букву "Г", за словами археологів, це типово для часів правління п'ятої династії.

Стіни гробниці зроблені з глиняних цеглин. Фрески, які на них зображені, збереглися дуже добре. На них зображена сама Хетпет на полюванні і риболовлі. На одній з фресок зображена мавпа, яка збирає фрукти. За часів фараонів ця тварина була домашньою. На іншій - мавпа танцює під музику оркестру.

Як розповів представник єгипетського міністерства, щоб знайти гробницю, довелося скопати майже 300 кубометрів землі. У відомстві висловили сподівання, що зможуть знайти ще гробниці в цій місцевості.

Як зазначає агентство, місце поховання Хетпет виявлено близько місця будівництва великого музею, в якому планують виставляти археологічні знахідки. Перше крило музею планують відкрити в 2018 році. Всі будівельні роботи хочуть завершити до 2022 року. Так, нещодавно в атріумі музею була поміщена 45-метрова статуя фараона Рамзеса II. У Єгипті вважають, що відкриття нового музею, в якому будуть представлені як старі, так і нові археологічні знахідки, приверне великий потік туристів.

Нагадаємо, в джунглях Гватемали виявили понад 60 тис. раніше невідомих споруд цивілізації майя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram