ГоловнаСвіт

Журналісти знайшли компромат на фінансиста президента Чехії

Розслідувачі дізналися про ввезення в Чехію "десятків мільйонів" старих боєприпасів китайського і російського виробництва.

Журналісти знайшли компромат на фінансиста президента Чехії
Фото: EPA/UPG

Близька до президента Чехії і кандидата на другий термін Мілоша Земана людина може бути причетна до нелегального збройового бізнесу.

Про це йдеться в матеріалі Проекту з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). 

"Дослідження, проведене OCCRP і партнерами, свідчить, що компанії, пов'язані з Ярославом Стрнадом, основним фінансистом кампанії Земана, займаються таємною багаторічної торгівлею з Балканами, частково за підтримки суперечливих місцевих діячів, один з яких перебуває під слідством за злочинну діяльність", - ідеться у статті.

Журналісти стверджують, що мова про ввезення в Чехію "десятків мільйонів" старих боєприпасів китайського і російського виробництва, складованих у Албанії (це підтвердили і представники компанії), а також про скуповування застарілих збройових заводів-банкрутів за викидними цінами. Зокрема, в останні роки фірми чеського магната купили нефункціонуючий македонський завод з виробництва боєприпасів, а останнім часом - завод, який виробляє військові компоненти в сусідній Сербії. В угодах брали участь принаймні дві фігури, пов'язані з Сашо Михалковим, могутнім колишнім македонським шпигуном, який нині перебуває під судом за незаконне прослуховування телефонних розмов, фальсифікацію виборів і тортури, йдеться в публікації.

Крім того, в фокус уваги OCCRP потрапила і STV Group, ще одна чеська фірма на чолі з бізнесменом Мартіном Дрдом, яка придбала більш ніж 30 млн одиниць боєприпасів з албанських запасів.

З якою метою компанії, контрольовані Стрнадом і Дрдом, здійснювали ці закупівлі, незрозуміло, визнають журналісти. Вони припускають, що це може бути перепродаж. Самі згадані компанії стверджують, що постачають свій товар у країни ЄС, що, однак, навряд чи можливо, оскільки серйозні покупці не будуть купувати мотлох радянського зразка, а приватним такі кількості не потрібні. Автори розслідування вважають, що кінцевими пунктами призначення можуть бути гарячі точки на Близькому Сході та в Африці, але визнають, що достатніх підстав стверджувати це з упевненістю, у них немає.

Нагадаємо, раніше в січні в Чехії пройшов перший тур виборів. За підсумками голосування Земан лідирує. Другий тур голосування має відбутися 26-27 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram