ГоловнаСвіт

Чинний президент Земан лідирує в першому турі виборів у Чехії

Підрахували вже понад 90% голосів.

Чинний президент Земан лідирує в першому турі виборів у Чехії
Президентские выборы в Чехии
Фото: EPA\UPG

Згідно з першими результатами, в першому турі на президентських виборах в Чехії лідирує чинний президент Мілош Земан. Після підрахунку 90,3 відсотка загального числа голосів стало відомо, що за Земана проголосували 39,8 відсотка виборців, повідомляє “Немецкая волна”.

Його основний конкурент, Іржі Драгос, набрав 26,02 відсотка.

Мілош Земан відомий своєю проросійською позицією, крім того, він давно виступає з критикою міграції з мусульманських країн. Зокрема, Земан закликав визнати російську анексію Криму і стверджував, що іслам загрожує Європі "суперхолокостом". Виборці, які, за результатами опитувань, підтримують чинного президента, в основному, проживають в сільській місцевості.

У свою чергу, колишній голова Академії наук Іржі Драгос знаходить підтримку у міських жителів. Він виступає як незалежний кандидат і підтримує членство Чехії в складі НАТО і Євросоюзу, однак, як і решта учасників президентських виборів, відхиляє участь країни в квоті з розподілу біженців.

Другий тур голосування повинен відбутися 26-27 січня. Крім Земана і Драгоса в першому турі брали участь ще сім кандидатів.

Нагадаємо, вчора в Празі екстремістка напала на президента: "Земан - путінська повія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram