ГоловнаСвіт

У Росії оцінили потенційні збитки Microsoft через санкції в мільярди доларів

Російські компанії продовжують закуповувати ПЗ Microsoft в обхід санкцій.

У Росії оцінили потенційні збитки Microsoft через санкції в мільярди доларів
Фото: EPA/UPG

Міністр зв'язку та комунікацій РФ Микола Нікіфоров заявив, що компанія Microsoft може втратити ринок на кілька мільярдів доларів у Росії через санкції США.

Про це він заявив журналістам у кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає ТАСС

"Це [санкції] закінчиться тим, що компанія Microsoft втратить ринок на кілька мільярдів доларів з точки зору своїх корпоративних і державних клієнтів у нашій країні", - заявив Нікіфоров.

Він додав, що російське програмне забезпечення може повністю замінити продукти Microsoft за умови подальших інвестицій і доопрацювання. "Ось такі приклади політично мотивованих санкцій, я вважаю, перш за все шкодять самій американській економіці", - наголосив Нікіфоров.

Санкції США обмежують співпрацю американських компаній з російськими підприємствами, які потрапили в чорний список США. У серпні минулого року Мінфін США РФ скоротив термін оплати замовлень, які здійснили російські компанії в американських. Через це російські дистриб'ютори Microsoft ввели обмеження для більш ніж 200 фірм, які потрапили під американські санкції, повідомило агентство Рейтер.

Російські фірми, які потрапили під санкції, щоб обійти ці обмеження, шукають посередників для співпраці з американцями і "неафілійовані бізнес-одиниці", розповіли співрозмовники Рейтер. Джерело агентства в російському Мінфіні сказало, що у відомстві очікують найближчим часом збільшення кількості компаній-посередників у зв'язку з новими санкціями США.

У жовтні Рейтер із посиланням на джерела і на дані держзакупівель повідомило, що російські держкомпанії закупили ПО Microsoft в обхід санкцій загалом на 60 млн рублів. Зокрема, йдеться про концерн "Алмаз-Антей", що виробляє "Буки", і Головдержекспертизу, яка бере участь у будівництві моста через Керченську протоку. Програми Microsoft вони купували через третіх осіб, у Рейтер не було доказів того, що Microsoft продавала свою продукцію безпосередньо. Деякі покупці вказували фальшиві дані про себе, що допомагало їм придбати софт в обхід санкцій. При цьому і "Алмаз-Антей", і Головдержекспертиза придбали продукти Microsoft з відкритою ліцензією, яка вимагає розкриття всіх реквізитів покупця. У корпорації тоді заявили, що почали вивчати цю інформацію.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року Міноборони України та Microsoft уклали меморандум про співпрацю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram