ГоловнаСвіт

У Страсбурзі почав роботу спецкомітет ПАРЄ за участю росіян

Результатом його роботи може стати повернення російської делегації.

У Страсбурзі 23 січня в закритому режимі пройшло перше засідання ad-hoc (спеціального) комітету ПАРЄ за участю представників російської делегації. Його мета - відновлення діалогу з РФ, делегація якої позбавлена повноважень в зв'язку з агресією проти України і перестала їздити на сесії.

На першому засіданні Росію представляли голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачев і віце-спікер Держдуми Петро Толстой. Україну в Спецкомітеті представляв голова делегації Верховної Ради Володимир Ар'єв.

Фото: facebook.com/iryna.gerashchenko

Фото: facebook.com/iryna.gerashchenko

"Перше засідання: ні про що. Затвердили графік, більшість висловили скепсис з приводу цього ad-hoc комітету взагалі. Росіяни мовчали як риби. Навіть коли до них зверталися. Отже, головні бої попереду, коли будуть конкретні пропозиції щодо змін до регламенту", - прокоментував Ар'єв підсумки засідання.

Наступні збори відбудуться 16 березня в Парижі. Потім ще одні відбудуться у квітні в рамках сесії ПАРЄ.

"16 березня в Парижі відбудеться наступне засідання групи, потім третє засідання групи - у квітні в рамках сесії, потім ще одне засідання групи. Поки що без термінів, в травні місяці - до початку червневої сесії. У комісії встановлено крайній термін завершення її роботи. Це грудень. Пан Ніколетті, який очолив цю групу, запропонував не чекати цього крайнього терміну і завершити цю роботу до червневої сесії", - заявив у коментарі ТАРС Косачев.

Ар'єв висловив сумнів в тому, що позицію комітету вдасться узгодити до червня. "Я вважаю, що це дуже амбітне завдання, тому що список питань дуже великий", - цитує Ар'єва "Європейська правда".

Російська делегація в ПАРЄ в квітні 2014 року була позбавлена основних повноважень через агресію проти України. У 2015 році ПАРЄ двічі розглядала питання про відновлення прав делегації РФ, але тоді санкції залишилися чинними: Росія була позбавлена можливості голосувати в ПАРЄ до кінця року, а також усунена від участі в роботі керівних органів асамблеї і її місій зі спостереження за виборами на просторі Ради Європи. У відповідь делегація РФ заявила, що відмовляється працювати в ПАРЄ на таких умовах, а в 2016-2017 роках не відправляла заявку на підтвердження своїх повноважень.

У кінці червня стало відомо, що Росія призупиняє виплату свого внеску до Ради Європи у зв'язку з неучастю делегації РФ в роботі ПАРЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram