ГоловнаСвіт

В Азербайджані відомого журналіста засудили до шести років

Афгана Мухтарли викрали в Тбілісі і звинуватили у незаконному перетині кордону.

В Азербайджані відомого журналіста засудили до шести років
Фото: Рамин Деко

Відомого азербайджанського журналіста Афгана Мухтарли засудили до шести років ув'язнення за звинуваченням у незаконному перетині кордону. Колеги і родичі стверджують, що його викрали в Грузії і вивезли в Азербайджан. Справа Афгана Мухтарли мала великий резонанс у Грузії, де він перебував останні два роки.

Як повідомив адвокат журналіста Ельчін Садигов, прокурор вимагав для нього вісім років позбавлення волі. Захист збирається подати апеляцію, пише Бі-бі-сі.

Афган Мухтарли був визнаний винним у незаконному перетині кордону, перевезенні контрабанди (за даними слідства, він мав біля себе 10 тисяч євро) та опорі під час затримання.

У своєму останньому слові Афган Мухтарли заявив, що суд політично мотивований, а справжньою причиною переслідування є його статті про корупцію. За словами журналіста, його викрали в Тбілісі і вивезли в Азербайджан.

Афган Мухтарли, азербайджанський журналіст-розслідувач, виїхав з Азербайджану і два роки жив у Грузії разом з іншими незалежними журналістами.

Основною темою його матеріалів була корупція в Азербайджані. Він писав зокрема про власність азербайджанського президента Ільхама Алієва та його сім'ї в Грузії.

Увечері 29 травня 2017 року його дружина Лейла і колеги заявили, що Афган не виходить на зв'язок і, можливо, його викрали. Наступного дня він опинився в Баку.

Мухтарли востаннє бачили у центрі Тбілісі. Правозахисники, а також багато політиків вважають, що його викрали в Тбілісі і перевезли в Азербайджан за участі або сприяння силових структур обох країн.

Після зникнення журналіста в Грузії почалися пікети на його підтримку. В червні Європарламент ухвалив резолюцію "Справа Мухтарли і становище медіа в Азербайджані" із закликом до Баку звільнити журналіста, а до Тбілісі - провести розслідування його ймовірного викрадення.

Незадовго до арешту Мухтарли говорив, що за ним ведеться стеження і що грузинська влада не реагує на нього. За його словами, з початку 2017 року азербайджанських політичних активістів, журналістів та правозахисників, які переїхали в Грузію, "намагалися вижити".

Невдовзі після його арешту в Грузії почалося розслідування, і вже в липні були звільнені глава прикордонної поліції Дато Ніколеішвілі та директор департаменту контррозвідки Служби державної безпеки Отар Купрашвілі.

Раніше як президент Ільхам Алієв, так і урядовці й парламентарі заявляли про те, що в країні немає політв'язнів. Водночас, за даними місцевих правозахисників, їх не менш ніж 145 осіб. 10 з них - журналісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram