ГоловнаСвіт

США оголосили Північну Корею джерелом вірусу WannaCry

"Атака коштувала мільярдів, а Північна Корея несе пряму відповідальність".

США оголосили Північну Корею джерелом вірусу WannaCry

Сполучені Штати Америки офіційно оголосили, що Північна Корея несе пряму відповідальність за кібератаку з використанням вірусу WannaCry. Вона сталася в травні 2017 року й охопила понад 150 країн світу.

"Атака була дуже поширена і коштувала мільярдів, а Північна Корея несе пряму відповідальність", - заявив Том Боссерт, радник з питань внутрішньої безпеки Білого дому, в газеті Wall Street Journal.

Боссерт написав, що будь-хто, хто завдав шкоди Сполученим Штатам, буде притягнутий до відповідальності. Він не уточнив, які саме дії Вашингтон може вчинити проти Пхеньяна, крім як дотримуватися "стратегії максимального тиску".

Нагадаємо, що раніше про північнокорейське походження цього вірусу заявляли в "Лабораторії Касперського" і Symantec. Також таку версію неофіційно висували в британському Центрі кібербезпеки (NCSC). Вважається, що за атакою стоїть угруповання Lazarus. Воно також відоме під назвами Hidden Cobra і Guardians of the Peace. На Заході припускають, що ці хакери пов'язані з кіберпідрозділом північнокорейської розвідки, відомим як Bureau 121.

WannaCry шифрує файли користувача, в результаті чого їх більше не можна використовувати. Для розшифровки файлів програма вимагає оплату в біткойнах, еквівалентну 300-600 доларів.

Вірус використовував уразливість в операційній системі Windows, яку Microsoft закрила в березні 2017 року. Всім, у кого система оновилася, вірус не загрожував. Проте багато користувачів і організацій відключають автоматичні оновлення на своїх комп'ютерах.Україна не сильно постраждала від вірусу WannaCry.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram