ГоловнаСвіт

Роскомнагляд зможе закривати іноземні друковані ЗМІ в Росії за місяць

На думку експертів, розпорядження може зачепити іноземні газети, які, наприклад, доступні на території аеропортів.

Роскомнагляд зможе закривати іноземні друковані ЗМІ в Росії за місяць
Фото: geektimes.ru

Роскомнагляд розробив порядок скасування дозволу на поширення іноземних друкованих видань у Росії, який дозволить анулювати їх за місяць.

Про це повідомляє  "Коммерсантъ".

Згідно з документом, закрити видання можна буде за порушення закону про протидію екстремізму або "зловживання свободою ЗМІ", включаючи використання газет для "розголошення відомостей", що становлять держтаємницю, поширення "порнографії, культу насильства і жорстокості" і за "нецензурну лайку".

Якщо за підсумками перевірки виявлять "факт невідповідності продукції" іноземної газети вимогам закону, співробітники територіального органу Роскомнагляду зобов'язані будуть повідомити про це свого керівника, додавши "екземпляр продукції". Територіальний орган повинен буде "щонайпізніше за один робочий день" повідомити про це відповідне управлінню Роскомнагляду. Йому в разі підтвердження інформації наказано протягом п'яти робочих днів звернутися до голови відомства, а той за десять робочих днів повинен прийняти рішення про анулювання дозволу на поширення газети.

У Роскомнагляді "Коммерсанту" розповіли, що цього механізму раніше не було, а розробили його для виконання ухвалених у липні поправок до закону про ЗМІ. Вони набувають чинності 1 січня і, крім іншого, наділяють наглядове відомство повноваженнями з анулювання дозволів на розповсюдження продукції іноземних друкованих видань у Росії.

На думку члена президентської Ради з прав людини Івана Засурського, розпорядження може зачепити іноземні газети, які, наприклад, доступні на території аеропортів. "Створюється механізм на законних підставах забороняти поширювати іноземні газети у вигляді їх фізичних версій. Це можуть бути The New York Times, німецькі та французькі газети", - сказав він.

25 листопада президент РФ Володимир Путін підписав закон, який дозволяє визнавати ЗМІ "іноземними агентами", якщо вони отримують фінансування з-за кордону. Рішення про внесення ЗМІ у список інагентів ухвалюватиме Мін'юст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram