ГоловнаСвіт

ЄС засудив російський закон про ЗМІ-"іноагентів"

"Це - ще одна спроба перешкодити розвитку громадянського суспільства в країні".

ЄС засудив російський закон про ЗМІ-"іноагентів"
Фото: www.dw.de

Закон про ЗМІ - "іноземних агентів", який підписано 25 листопада президентом РФ Володимиром Путіним, йде врозріз із зобов'язаннями Росії в сфері прав людини і становить загрозу для "вільних і незалежних засобів масової інформації", переконані в ЄС.

Це - ще одна спроба перешкодити розвитку громадянського суспільства в країні, заявили в неділю, 26 листопада, в Європейській службі зовнішніх зв'язків.

У Брюсселі впевнені, що в результаті "штрафів, перевірок і стигматизації", пов'язаних з реалізацією закону, і без того "мізерні ресурси неурядових організацій" будуть виснажені ще більше.

Новий документ передбачає внесення змін до статті законів про інформацію та про ЗМІ. Згідно з ними, ЗМІ, які отримують фінансування з-за кордону, можуть бути визнані "іноземними агентами" за аналогією з НКО, закон про статус "іноагента" для яких прийнято в Росії в 2012 році. Цей статус передбачає, що організація повинна звітувати перед владою, наприклад, про отримування фінансових коштів. Хто зі ЗМІ буде визнаний "іноагентом", буде вирішувати Міністерство юстиції РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram