ГоловнаСвіт

Меркель готова до нових виборів

У той же час канцлер закликала СДПН до переговорів про "велику коаліцію".

Меркель готова до нових виборів
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель готова вести очолюваний нею ХДС до нових виборів у бундестаг.

Про це вона заявила в ефірі німецького суспільно-правового телеканалу ARD в понеділок, 20 листопада, повідомляє DW.

У бесіді з журналістом Меркель назвала себе людиною, що "несе відповідальність і готова брати її на себе і в майбутньому". При цьому вона виступила проти формування уряду меншості, назвавши нові вибори в парламент більш підходящим варіантом.

Голова уряду зазначила, що раніше заявила про готовність взяти на себе обов'язки канцлера і не має наміру від нього відмовлятися тільки через рішення Вільної демократичної партії вийти з консультацій про формування урядової коаліції.

Водночас Меркель зазначила, що готова до переговорів з Соціал-демократичною партією Німеччини (СДПН) про формування нової "широкої коаліції". Однак вона має намір почекати результатів зустрічей президента ФРН з головами політичних партій і лише після цього прийме рішення про доцільність нового зближення з СДПН.

Раніше того ж дня голова СДПН Мартин Шульц повторно виключив можливість участі соціал-демократів в урядовій коаліції, оголосивши перед журналістами одноголосне рішення правління партії, яке зажадало проведення в країні нових виборів.

Увечері 19 листопада лідер ВДП Крістіан Лінднер оголосив про провал попередніх консультацій щодо створення нової урядової коаліції, які тривали близько чотирьох тижнів. Протиріччя між партіями, які брали участь в переговорах, виявилися непереборними, вказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram