ГоловнаСвіт

Іспанія допускає розширення фінансової автономії Каталонії, - The Guardian

"Якщо каталонці попросять укласти фіскальний договір, ми готові обговорити це питання", - заявили в Мадриді.

Іспанія допускає розширення фінансової автономії Каталонії, - The Guardian
Фото: EPA/UPG

Уряд Іспанії розглядає можливість дати Каталонії право збирати й управляти своїми податками з метою пом'якшення кризи на тлі референдуму про незалежність регіону.

Як повідомляє The Guardian із посиланням на високопоставлені джерела в іспанському уряді, Мадрид готовий почати обговорення нового фінансового пакта, згідно з яким Каталонія матиме більший контроль над своїми фінансами.

"Якщо каталонці попросять укласти фіскальний договір, ми готові обговорити це питання", - сказав один зі співрозмовників видання.

Як повідомляють, подібна система управління податками діє на території автономної Країни Басків.

"Країна Басків і Наварра збирають свої податки. Вони мають свою систему, і між Країною Басків і центральною владою проходять зустрічі, вони вирішують, наскільки сприяють зовнішній політиці та обороні. Це переговори. Що п'ять років", - наголосив чиновник.

Видання нагадує, що фіскальний пакт було запропоновано в 2012 році тодішнім президентом Каталонії Артуром Масом, але іспанський уряд блокував цей крок на тлі побоювань, що він буде дестабілізуючим фактором у той час, коли Іспанія перебувала у важкій економічній ситуації.

Раніше колишній голова Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що готовий розглядати різні шляхи виходу регіону з кризи, в тому числі і варіант, коли він залишиться в складі Іспанії.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив парламент, а також звільнив Пучдемона і його кабінет. Тепер регіоном керує віце-прем'єр-міністр Іспанії Сорайя Саєнс де Сантамарія.

Позачергові парламентські вибори в Каталонії призначені на 21 грудня. Після їх проведення і обрання нового парламенту втрачає силу 155-та стаття іспанської конституції, яка передбачає введення прямого правління автономним регіоном з центру в разі, якщо місцева влада не виконує своїх конституційних обов'язків і завдає шкоди державним інтересам, а також дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії і розпустити регіональну адміністрацію.

Згідно з останніми соцопитуваннями, прихильники незалежності збережуть більшість у парламенті Каталонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram