ГоловнаСвіт

Прихильники незалежності збережуть більшість у парламенті Каталонії, - опитування

Соціологи прогнозують високу явку на виборах 21 грудня.

Прихильники незалежності збережуть більшість у парламенті Каталонії, - опитування
Фото: EPA/UPG

Більшість у парламенті Каталонії за результатами дострокових виборів 21 грудня збережуть політичні сили, які виступають за незалежність регіону.

Про це повідомляє видання El Diario з посиланням на опитування Кабінету соціальних наук і громадської думки.

Перше місце на виборах соціологи пророкують Республіканській лівій партії - за прогнозами, вона може розраховувати на 23,9% голосів, або 37-38 місць.

Друге місце з незначною перевагою - у прихильників єдності з Іспанією, партії "Громадяни" - 18,6%.

Далі йде Соціалістична партія Каталонії з 18,1%, партія лідера Каталонії Карлеса Пучдемона JuntsxCat і PDeCAT.

Таким чином, сепаратистські партії можуть розраховувати на 72 місця в парламенті, при цьому для більшості необхідно 68 депутатів. Крім того, соціологи прогнозують високу явку на виборах - проголосувати можуть до 80% каталонців.

В опитуванні, яке проводилося з 15 по 18 листопада після того, як стало відомо, що прихильники незалежності не братимуть участі у виборах в Каталонії єдиним списком, взяли участь 800 громадян.

Нагадаємо, що раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив парламент, а також звільнив Пучдемона і його кабінет. Тепер регіоном керує віце-прем'єр-міністр Іспанії Сорайя Саенс де Сантамарія.

Позачергові парламентські вибори в Каталонії призначені на 21 грудня. Після їх проведення і обрання нового парламенту втрачає силу 155-та стаття іспанської конституції, яка передбачає введення прямого правління автономним регіоном з центру в разі, якщо місцева влада не виконує свої конституційні обов'язки і завдає шкоди державним інтересам, а також дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії і розпустити регіональну адміністрацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram