ГоловнаСвіт

Пучдемон стверджує, що досі очолює Каталонію

Екс-голова Каталонії розповів, що члени його сім'ї наразилися на переслідування в Іспанії.

Пучдемон стверджує, що досі очолює Каталонію
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Відсторонений голова Каталонії Карлес Пучдемон стверджує, що досі залишається головою регіону, однак може перестати бути ним за певних обставин.

Про це повідомляє Politico з посиланням на El Punt Avui.

"Я можу тільки (легально) перестати бути президентом, якщо ці обставини складуться", - сказав він.

Серед таких обставин Пучдемон назвав свою смерть, втрату довіри каталонців або нездатність виконувати свої обов'язки.

"У нас є обов'язок дотримуватися законності, наданої нам у результаті виборів 27 вересня 2015 року", - заявив каталонський лідер.

Він також розповів, що члени його сім'ї наразилися на переслідування в Іспанії, а родичі інших колишніх лідерів каталонського уряду отримують погрози.

Нагадаємо, що колишній голова женералітету Каталонія Карлес Пучдемон й інші колишні представники регіональної влади були звинувачені в заколоті, підбурюванні до заколоту, повстанні проти державної влади і зловживанні бюджетними коштами. З початку листопада вісім колишніх чиновників Каталонії перебувають у попередньому ув'язненні, а Пучдемон і ще чотири його соратники чекають на суд у Бельгії. Верховний суд Іспанії видав європейський ордер на їхній арешт, бельгійський суд повинен ухвалити рішення щодо нього до 18 листопада.

Позачергові парламентські вибори в Каталонії призначено на 21 грудня. Після їх проведення й обрання нового парламенту втратить чинність 155-та стаття іспанської конституції, яка передбачає введення прямого правління автономним регіоном із центру, якщо місцева влада не виконує свої конституційні обов'язки і завдає шкоди державним інтересам, а також вона дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії і розпустити регіональну адміністрацію.

Минулого тижня повідомляли, що Пучдемон готовий визнати "інший вид відносин з Іспанією, крім вимог про незалежність".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram