ГоловнаСвіт

Кудрін заявив про нестачу грошей на виплату пенсій в Росії

За останні сім років витрати на пенсії в РФ виросли на 3% ВВП, стверджує екс-міністр фінансів.

Кудрін заявив про нестачу грошей на виплату пенсій в Росії
Алексей Кудрин
Фото: EPA/UPG

Колишній міністр фінансів Росії, голова ради Центру стратегічних розробок (ЦСР) Олексій Кудрін заявив про нестачу в Пенсійному фонді РФ грошей на виплату пенсій.

Про це він заявив в інтерв'ю "Аргументам и фактам".

На питання про те, чи залишилися в Росії ресурси "на скромну пенсію людям похилого віку", Кудрін відповів: "Скажу прямо: так, не залишилося". Він підкреслив, що у 2016 році "держава вперше порушила свої зобов'язання і не провела індексації пенсій для всіх пенсіонерів". Одноразова виплата п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян "не компенсувала того, чого люди недоотримали", вважає Кудрін.

"Зараз обговорюється обмеження виплат працюючим пенсіонерам. Це все - наслідок дефіциту коштів у Пенсійному фонді. Чи можна закрити дірку за рахунок інших джерел - наприклад, підвищення податків? Ні", - визнав Кудрін.

За його словами, за останні сім років витрати на пенсії в Росії зросли на 3% ВВП - це 2,5 трлн рублів на рік. "Майже стільки само, скільки ми витрачаємо на всю освіту в країні. Виходить, щоб платити навіть нинішні пенсії, нам потрібно відмовитися від інвестицій в освіту, медицину, будівництво нових доріг, майбутнє наших дітей", - підкреслив Кудрін.

У вересні стало відомо, що уряд відмовився від індексації пенсій працюючим пенсіонерам у 2018 році. Їх не індексували і у 2017 році. Звичайні пенсії в уряді пообіцяли проіндексувати в повному обсязі.

Пропозиції про підвищення пенсійного віку в уряді обговорюють з 2015 року. Зараз пенсійний вік для жінок в Росії становить 55 років, для чоловіків - 60 років. При цьому в більшості країн СНД цей поріг вищий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram