ГоловнаСвіт

Держдеп США: в Росії не розуміють закону про іноземних агентів

Американський закон забезпечує транспарентність, не обмежуючи право на свободу слова, підкреслюють у відомстві.

Держдеп США: в Росії не розуміють закону про іноземних агентів
Госдепартамент США
Фото: 24smi.org

У Росії неправильно тлумачать американський закон про реєстрацію іноземних агентів (FARA), який забезпечує прозорість, але не обмежує свободу слова і не перешкоджає поширенню інформації.

Про це розповів ТАСС офіційний представник Держдепартаменту США

Так він прокоментував ухвалення в Росії поправки, що дозволяє визнавати іноземними агентами зарубіжні ЗМІ.

За словами представника Держдепу, в офіційних російських заявах цей законопроект ув'язується з вимогою "зареєструватися відповідно до FARA".

"Як ми говорили своїм російським співрозмовникам, FARA забезпечує транспарентність, не обмежуючи право на свободу слова. Закон не націлений на агентів іноземної сторони з якоїсь конкретної країни. FARA не обмежує публікацію матеріалів, а вимагає лише реєстрації [як іноагента], згадки під час поширення матеріалів про те, що це робиться від імені іноземної сторони, і обліку інформації", - сказав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що FARA не використовується як засіб обмеження політичної свободи чи свободи слова, він не регулює зміст поширюваної інформації, а також не вводить обмежень на отримання коштів з-за кордону і неурядовими організаціями і не обкладає ці кошти податками.

Напередодні Держдума прийняла поправку, згідно з якою Мін'юст РФ зможе визнавати іноземними агентами закордонні ЗМІ. Іноземними агентами можна буде визнати "юридичних осіб, зареєстрованих в іноземній державі" і "іноземні структури без утворення юридичної особи". Згідно із законопроектом, ЗМІ-іноагенти потрапляють під ті самі обмеження, що і НКО-іноагенти. Тобто вони повинні супроводжувати свої матеріали маркуванням "іноземний агент", а також надавати в російський Мін'юст додаткову фінансову звітність про надходження грошей з-за кордону.

Цю зміну в законодавстві було ініційовано як відповідь на реєстрацію телеканалу RT (Russia Today) іноагентом у США. "Интерфакс" раніше повідомив, що Мін'юст уже надіслав повідомлення про нові поправки "Настоящему времени", "Радіо Свобода", "Idel.Реалії" і "Голосу Америки".

13 листопада RT America зареєструвався як іноземний агент у США. Вимогу про реєстрацію телеканалу пред'явив американський Мін'юст на тлі розслідування про ймовірне втручання Росії у вибори президента США в 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram