ГоловнаСвіт

Конгрес схвалив військовий бюджет США з $350 млн для України

Низка положень законопроекту стосуються заходів щодо стримування агресії з боку Росії.

Конгрес схвалив військовий бюджет США з $350 млн для України
Флаг США на мачте Капитолия, где заседает Конгресс США, Вашингтон, 09 декабря 2016 года
Фото: EPA/UPG

Конгрес США ухвалив Закон про національну оборону (National Defense Authorization Act) на 2018 фінансовий рік, який дозволяє виділення 350 млн доларів для надання допомоги Україні.

Про це повідомляє Голос Америки.

Низка положень законопроекту стосуються заходів щодо стримування агресії з боку Росії.

У документі передбачається продовження терміну дії обмежень на військову співпрацю з Росією, а також обмежувальні заходи проти дій, спрямованих на визнання суверенітету РФ над Кримом.

Передбачається продовження і розвиток ініціатив щодо надання допомоги Україні у сфері безпеки, підтримка Європейської ініціативи стримування, продовження зусиль з підготовки сил безпеки східноєвропейських країн в рамках міжнародних навчань та надання допомоги країнам Балтії з метою підвищення їх потенціалу щодо стримування агресії з боку Росії.

Документ також передбачає складання щорічних доповідей про дії Росії у сфері безпеки, поширення дезінформації та пропаганди. Крім того, Конгрес відзначає важливу роль заснованого при НАТО центру збору та узагальнення розвідувальної інформації на тлі посилення загроз з боку РФ.

У посольстві України в США повідомили, що проект закону дає дозвіл на надання українській армії летального озброєння оборонного характеру. У нього також включені нові положення, що дозволяють використання засобів оборонного бюджету США на потреби реабілітації в медичних установах США поранених українських військовослужбовців, навчання і підготовку українських медичних фахівців у цій сфері, а також для посилення здатності повітряних і військово-морських сил.

Вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби, як радіолокаційні засоби протиповітряної оборони і спостереження за надводною ситуацією; військово-морські протимінні засоби; кораблі прибережної дії і берегової охорони.

Загалом оборонний бюджет США складе 692 млрд доларів. Бюджет на 2017 рік становив 619 мільярдів.

Закон має підписати президент Дональд Трамп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram