ГоловнаСвіт

Іспанія заявила про докази втручання РФ у каталонський референдум

У соцмережах виявили фейкові профілі, половина яких обслуговувалася з Росії, а 30 відсотків - з Венесуели.

Іспанія заявила про докази втручання РФ у каталонський референдум
Фото: EPA/UPG

Влада Іспанії повідомила про втручання груп з РФ під час референдуму про незалежність Каталонії з метою дестабілізації іспанської держави. З такою заявою у понеділок, 13 листопада, в Брюсселі виступили міністри оборони і закордонних справ цієї країни, передає Німецька хвиля.

Вони підкреслили, що мають у своєму розпорядженні докази того, що державні і приватні групи на території Росії, а також Венесуели в рамках масштабної кампанії використовували Twitter, Facebook та інші соціальні мережі і сайти, щоб просувати сепаратистські ідеї і впливати на громадську думку напередодні плебісциту, організованого 1 жовтня тодішньою каталонською владою.

Зокрема, глава МЗС Іспанії Альфонсо Дастіс вказав, що Мадрид виявив у соцмережах фейкові профілі, половина яких обслуговувалася з Росії, а 30 відсотків - з Венесуели. За його словами, ці акаунти були створені для поширення інформації, яка перебільшувала перевагу відокремлення Каталонії від Іспанії. Міністр закордонних справ заявив, що порушив цю тему в діалозі з владою РФ. Глава іспанського оборонного відомства Марія Долорес де Коспедаль підкреслила, що групи, про які йде мова, намагаються домогтися нестабільності в Європі, і що обов'язок іспанців - надати розголосу цій інформації.

Присутній на зустрічі в Брюсселі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що, згідно з різними доповідями, Росія зробила спроби втручання у внутрішні політичні процеси в декількох країнах. Альянс звинувачує Москву в застосуванні стратегій інформаційної війни та дезінформації з метою роз'єднати Захід і порушити його єдність у питанні економічних санкцій щодо Кремля.

Раніше лідери сепаратистського руху Каталонії заперечували вплив російської сторони на результат голосування. Москва також не визнає будь-яку причетність до втручання у демократичні процеси в Іспанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram