ГоловнаСвіт

Каталонську кризу стимулювали у соцмережах російські хакери

Двоє міністрів іспанського уряду заявили про інтернет-маніпуляції Росії в Каталонії.

Каталонську кризу стимулювали у соцмережах російські хакери
Фото: autocentre.ua

Російські хакери працювали на загострення відносин між Іспанією та Каталонією, поширюючи повідомлення в соціальних мережах. Про це 10 листопада заявили двоє міністрів уряду Іспанії, передає DW.

Міністр оборони Іспанії Марія Долорес де Коспедаль зазначила, що багато повідомлень в соцмережах на тему Каталонії надходили з російського сегмента інтернету, однак про причетність російського уряду наразі не відомо.

Про наявність доказів втручання хакерів з "російських мереж", заявив міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс в інтерв'ю одній з місцевих радіостанцій. Дастіс уточнив, що мова йде про намагання дестабілізувати не лише Іспанію, а весь Євросоюз.

Спроби інтернет-маніпуляцій в Іспанії обговорять представники міністерств закордонних справ країн ЄС у понеділок, 13 листопада, в Брюсселі, повідомив представник уряду в Мадриді.

Раніше міністри закордонних справ восьми країн ЄС звернулися з листом до головної дипломатки Євросоюзу Федеріки Могеріні. Вони закликають терміново посилити протидію пропаганді і дестабілізації, яку в ЄС намагаються посіяти "зовнішні актори".

Нагадаємо, раніше агентство The Associated Press опублікувало статтю про те, що російські хакери намагалися зламати пошту українських політиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram