ГоловнаСвіт

У США висунуто перші звинувачення в "російському розслідуванні"

Арешти можуть відбутися вже в понеділок.

У США висунуто перші звинувачення в "російському розслідуванні"
Роберт Мюллер
Фото: EPA/UPG

Велике журі присяжних у Вашингтоні, округ Колумбія, в п'ятницю схвалило перші звинувачення в рамках розслідування про втручання Росії у виборчу кампанію 2016 року.

Як повідомляє "Голос Америки", про рішення журі з посиланням на свої джерела повідомив телеканал CNN. Текст обвинувального висновку за рішенням федерального судді наразі не розголошується, але перші арешти слідча група, очолювана спеціальним прокурором Робертом Мюллером, може провести вже найближчого понеділка. В офісі спецпрокурора відмовилися коментувати цю інформацію.

Роберт Мюллер очолив слідство про російське втручання, можливі зв'язки виборчого штабу Дональда Трампа з Москвою і використання президентом США службового становища в травні цього року. Згідно з правилами, спецпрокурор не зобов'язаний звітувати про перебіг розслідування, але повинен повідомити заступнику Генерального прокурора США Роду Розенстіну про будь-які звинувачення, які будуть передані на розгляд Великого журі.

Останніми місяцями слідча група перевіряла інформацію про фінансові і ділові контакти найближчого оточення президента Трампа з Москвою. У рамках розслідування були допитані члени виборчого штабу глави Білого дому, колишні і чинні співробітники адміністрації США, включаючи екс-радника з національної безпеки Майкла Флінна.

На запитання слідчих довелося відповідати екс-керівнику адміністрації Райнсу Прібусу і прес-секретарю у відставці Шону Спайсеру. У будинку колишнього керівника передвиборної кампанії республіканського кандидата Пола Манафорта був проведений обшук і вилучені фінансові документи.

Нагадаємо, що Мюллер очолив розслідування ФБР про імовірне втручання Росії у президентські вибори в США і можливі зв'язки команди Трампа з Кремлем після звільнення Джеймса Комі в травні.

Звільнення Комі стало для багатьох у США шоком і спричинило звинувачення в тому, що президент США у такий спосіб намагається перешкодити перебігу розслідування. Проте 11 травня новопризначений глава ФБР Ендрю Маккейб заявив, що розслідування триватиме, незважаючи на звільнення Комі.

Сам Трамп називає це розслідування "найбільшим полюванням на відьом щодо політика в історії Америки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram