ГоловнаСвіт

Українська громада в Іспанії святкує своє 15-річчя

Станом на початок 2017 року в Іспанії проживає 97 тис. уродженців України.

Українська громада в Іспанії святкує своє 15-річчя
Фото: dw.com

Станом на початок 2017 року в Іспанії живе 97 тис. уродженців України, з них 6000 - з іспанським громадянством.

Про це свідчать дані Іспанського національного інституту статистики, які озвучили у Валенсії на святкуванні 15-річчя української громади і 25-річчі встановлення дипвідносин між Україною та Іспанією, передає "Укрінформ".

"Коли в 1998 році на саміті в Мадриді президент Кучма підписав Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО, в Іспанії проживало лише близько півтисячі українців. У 2001 році українців в Іспанії налічувалося вже 10 тис., у 2002-му - 25 тис., у 2003-му - 42 тис. Тоді почалося згуртування суспільства в асоціації", - розповіли ведучі святкового заходу  Ольга Войтов і Андрій Якубув.

Крім того, за останнє десятиліття в Іспанії народилося близько 15 тис. дітей, у яких хоча б один з батьків - українець.

Згідно зі статистикою іспанської сторони, близько половини українців проживає на території країни в Каталонії, Валенсії і на Балеарських островах.

"Українська громада є тим містком, який об'єднує дві країни - саме через нашу громаду іспанці краще пізнають і розуміють Україну, її культуру", - сказала у своєму вітальному слові Генеральний консул України в Барселоні Оксана Драмарецька.

Святкові дати відзначили концертом зіркового дуету Іво Бобула та Анастасії Лавриненко, виступами учнів української суботньої школи та учасників церковного хору УГКЦ у Валенсії.

"15 років - багато це чи мало? Для історії - небагато, але по життю - це значний час", - звернувся народний артист України Іво Бобул до майже 1500 глядачів у концертному залі.

Святкування, організоване головою Федерації українських асоціацій Іспанії Михайлом Петруняком, відбулося 8 жовтня за підтримки МЗС України та Товариства "Україна-Світ".

Після концерту святкування продовжилося загальним частуванням, народними гуляннями, а також розіграшем авіаквитка від Міжнародних авіаліній України.

Зазначимо, що цього року також виповнюється 35 років побратимству між містами Валенсія і Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram