ГоловнаСвіт

В Австралії почався суд у справі про подвійне громадянство парламентаріїв

Кілька австралійських сенаторів уже подали у відставку через скандал з подвійним громадянством.

В Австралії почався суд у справі про подвійне громадянство парламентаріїв
Фото: AliExpress

У Верховному суді Австралії почалося триденне слухання про правомірність обрання семи членів федерального парламенту, у яких виявлено подвійне громадянство.

Про це повідомляють The Weekly Times і news.com.au. "У випадках, коли людина не знала про наявність у нього громадянства іншої держави, вона не повинна вживати жодних заходів для відмови від свого громадянства", - заявив заступник генерального прокурора країни Стівен Донагю, коментуючи норму Конституції Австралії, яка забороняє будь-кому, хто має подвійне громадянство, бути обраним у парламент.

Представники уряду також стверджують, що фразу "є суб'єктом або громадянином... іноземної держави" слід розглядати тільки стосовно особи, яка добровільно набула чи зберегла цей статус.

Сенатори від Партії зелених Лариса Вотерс і Скотт Ладлем, народжені відповідно в Канаді та Новій Зеландії, вже подали у відставку через скандал з подвійним громадянством.

Сенатор партії "Єдина нація" Малкольм Робертс, який народився в Індії, також, радше за все, вийде з парламенту, оскільки Верховному суду відомо, що він неправильно подав заяву про відмову від свого британського громадянства під час номінації на виборах у 2016 році.

Уряд заявляє, що віце-прем'єр-міністр Барнабі Джойс, колишній міністр Метт Канаван, заступник лідера Національної партії Фіона Неш і сенатор партії "Єдина нація" Нік Ксенофон будуть "стояти або впадуть разом", незважаючи на аналогічні обставини. Усі четверо народилися в Австралії і поклялися, що не знали, що, за законами іншої країни, їм було присвоєно громадянство у спадок.

Випадок віце-прем'єр-міністра Австралії Барнабі Джойса залишається під пильною увагою ЗМІ, оскільки в разі його дискваліфікації Національній партії доведеться йти на повторні вибори, а це становить небезпеку для владної коаліції, яка може втратити більшість у парламенті, де переважає тільки на один голос.

Прем'єр-міністр Малкольм Тернбулл упевнений, що віце-прем'єр Джойс, сенатори Неш і Канаван зможуть залишитися на своїх посадах за рішенням суду.

Однак сенатор Ксенофон уже заявив, що за будь-якого рішення суду піде з парламенту, щоб подати свою кандидатуру на виборах штату Південна Австралія в березні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram