ГоловнаСвіт

Австралія задумалася про посилення антитерористичного законодавства

Розглядається, серед іншого, можливість покарання за намір здійснити теракт.

Австралія задумалася про посилення антитерористичного законодавства
Малкольм Тернбулл
Фото: EPA/UPG

Уряд Австралії пропонує доповнити національне антитерористичне законодавство новими, більш жорсткими нормами.

Про це повідомляє news.com

"Нам потрібні національні послідовні закони, щоб ті, хто намагається заподіяти нам шкоду, могли бути затримані незалежно від того, де вони перебувають", - заявив прем'єр-міністр Малкольм Тернбулл.

Нові норми включають можливість покарання за намір здійснити теракт, покарання за поширення терористичної пропаганди і збільшення терміну утримання підозрюваних. Так, незаконними будуть вважатися наявність наміру вчинити теракт і поширення злочинних закликів через інтернет. Ідеться про можливість збільшення повноважень спецслужб при моніторингу інтернет-контенту.

"Людей, які використовують Інтернет для поширення терористичної пропаганди і інструкцій, відслідковуватимуть і затримуватимуть", - наголосив Тернбулл.

Уряд також має намір дозволити поліції затримувати підозрюваних терористів без звинувачень на термін до 14 днів (сьогодні така норма діє лише в штаті Новий Південний Уельс). У більшості штатів термін затримання не повинен перевищувати семи днів.

Також пропонують подвоїти початковий період розслідування від чотирьох до восьми годин до того, як людина повинна бути звільнена або прийнято рішення про продовження терміну її утримання.

Крім того, Тернбулл лобіює питання про посилення кримінальної відповідальності і збільшення виплат особами, чиї дії спричинили збитки, наприклад, пошкодження майна третіх осіб, обман поліцейських, збиток від дії вибухових речовин.

В історії Австралії зафіксовано п'ять терористичних атак. Рівень терористичної загрози в країні підвищено з 2017 року. Розкрито 13 намірів здійснити терористичні атаки, включаючи намір підірвати літак у Сіднеї в цьому році.

Як повідомляли напередодні, в Австралії створять загальнонаціональну фотобазу даних, покликану допомогти в боротьбі з тероризмом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram