ГоловнаСвіт

Віце-прем'єру Австралії загрожує відсторонення від посади

Австралійський віце-прем'єр має подвійне громадянство.

Віце-прем'єру Австралії загрожує відсторонення від посади
Барнаби Джойс
Фото: EPA/UPG

Подвійне громадянство віце-прем'єр-міністра Австралії Барнабі Джойса (Barnaby Joyce) викликало скандал у політиці країни і може призвести до втрати ним посади та місця в парламенті.

Про це повідомляє DW.

Сам Джойс уже підтвердив, що має громадянство Нової Зеландії. Згідно австралійським законодавством, депутати парламенту не мають права на подвійне громадянство.

Як зазначено, до недавнього часу маловідома норма закону в останні тижні призвела до відставки декількох парламентаріїв. Однак Джойс заявив, що не піде у відставку, тому тепер його справа потрапить на розгляд до Верховного суду Австралії.

У МЗС Нової Зеландії пояснили, що Джойс автоматично набув новозеландське громадянство через походження свого батька - той народився в Новій Зеландії і переїхав до Австралії в 1947 році.

Віце-прем'єр під час виступу в парламенті заявив, що ніколи не вважав себе громадянином іншої країни. "Я був шокований, коли дізнався про цей факт", - прокоментував він ситуацію.

За інформацією ЗМІ, ситуація може спричинити урядову кризу, оскільки ліберально-консервативна коаліція на чолі з прем'єр-міністром Малкольмом Тернбуллом може втратити більшість у парламенті, де переважає лише в один голос.

За даними торішнього перепису населення Австралії, близько половини 24-мільйонної країни народилися за кордоном або мають принаймні одного з батьків, який народився за кордоном.

Нагадаємо, в липні в Австралії створили міністерство для боротьби з тероризмом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram