ГоловнаСвіт

Японський суд визнав відповідальність держави за аварію на АЕС "Фукусіма-1"

Загалом позови про відшкодування збитків після аварії на АЕС подали 12 тис. осіб.

Японський суд визнав відповідальність держави за аварію на АЕС "Фукусіма-1"
АЭС "Фукусима"

У Японії суд визнав відповідальність держави і енергетичної компанії Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) за аварію на АЕС "Фукусіма-1" 2011 року і зобов'язав їх виплатити компенсації постраждалим у результаті аварії.

Про це повідомляє Аssociated Рress.

"Японський суд зобов'язав уряд і оператора АЕС "Фукусіма" (TEPCO - ред.) виплатити 500 млн. єн ($4,5 млн) тисячам колишніх місцевих жителів, які почали вимагати відшкодування коштів, втрачених у ядерній кризі 2011 року", - йдеться в повідомленні.

Окружний суд Фукусіми ухвалив, що уряд країни не найняв TEPCO для поліпшення заходів безпеки, незважаючи на те, що вже 2002 року було відомо про ризик потужного цунамі в регіоні.

3800 позивачів, які подали до суду 2015 року, є найбільшою групою позивачів з приблизно 30 схожих судових процесів. Загалом позови про відшкодування збитків після аварії на АЕС подали 12 тис. осіб.

Це вже другий випадок, коли суд визнає відповідальність держави і TEPCO за аварію, аналогічне рішення виніс у березні окружний суд Маебаші.

Нагадаємо, аварія на АЕС "Фукусіма-1" сталася в березні 2011 року. У результаті удару потужного цунамі на станції вийшли з ладу системи енергопостачання і охолодження, що призвело до вибуху. З прилеглих до станції районів влада евакуювала понад 300 тис. осіб. Наприкінці 2013 року атомну станцію офіційно закрили, ліквідація наслідків аварії триває досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram