ГоловнаСвіт

Свобода зібрань у РФ серйозно обмежена, - доповідь Ради Європи

Скарги в ЄСПЛ на незаконні арешти під час неузгоджених мітингів можуть дорого обійтися бюджету РФ.

Свобода зібрань у РФ серйозно обмежена, - доповідь Ради Європи
Нилс Муйжниекс
Фото: hub.coe.int

Після 2014 року свободу зібрань у Росії було серйозно обмежено.

Про це йдеться в доповіді комісара Ради Європи з прав людини Нілса Муйжнієкса.

У своїй доповіді комісар аналізує закони, прийняті у 2012-2014 роках. Вони встановили кримінальну відповідальність і величезні штрафи за участь у неузгоджених мітингах, скасувавши при цьому чинну доти систему повідомлень про мітинги і замінивши її обов'язковим порядком отримання дозволу на проведення масових зібрань від місцевої влади.

На думку комісара Ради Європи, це суперечить і Європейській конвенції з прав людини, і російській Конституції, яка гарантує росіянам свободу зібрань без будь-яких дозволів від чиновників.

Він також наводить як приклад неузгоджені мітинги проти корупції, які пройшли в Росії в березні і червні 2017 року. Тоді по всій країні заарештували тисячі людей.

Комісар Ради Європи з прав людини звертає увагу на те, що покарання, застосоване до учасників - як правило, це був арешт до 10 діб - незіставне з порушеннями, які вони допустили. Ба більше, частина заарештованих не мали жодного стосунку до акцій протесту і перебували в районах проведення акцій випадково.

Як зазначає "Дождь", якщо в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) будуть надходити все нові і нові скарги на незаконні арешти під час неузгоджених мітингів, це може дорого обійтися російському бюджету.

Нагадаємо, що в жовтні 2016 року Муйжнієкс скасував свій візит у Росію, оскільки Москва суттєво урізала його заплановану програму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram