ГоловнаСвіт

Туреччина виключила визнання референдуму про незалежність іракських курдів

"Референдум ще більше загострить обстановку в регіоні, де й так панують нестабільність, безвладдя і хаос". 

Туреччина виключила визнання референдуму про незалежність іракських курдів
Бинали Йылдырым
Фото: EPA/UPG

Туреччина не визнаватиме референдум про незалежність іракських курдів  і не сприймає створення будь-якого нового утворення біля своїх південних кордонів.

Про це напередодні голосування, наміченого на 25 вересня, сказав прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим, пише "Анадолу".

"Відповідальність за наслідки насамперед лягає на владу Курдської регіональної адміністрації Іраку (КРАІ), що не зважає на думку народу та ігнорує позицію світової спільноти, зокрема ООН", - зазначив глава турецького уряду.

"Референдум 25 вересня ще більше загострить обстановку в регіоні, де й так панують нестабільність, безвладдя і хаос. У підсумку постраждають мешканці півночі Іраку. Жертвами амбіцій деяких осіб стане населення регіону, наші курдські брати. Звичайно ж, влада КРАІ відповідатиме за свої дії, насамперед перед власним народом", - сказав Їлдирим.

"При цьому хоч би якими були результати цього референдуму, Анкара закличе до відповіді не курдів, арабів чи туркменів, а тих, хто наполягав на цьому помилковому рішенні", - заявив він.

Іракський Курдистан - неофіційна назва Курдського автономного району на півночі й північному сході Іраку, який має статус широкої автономії в складі країни, юридично закріплений у конституції. Провінції Дахук, Сулейманія та Ербіль, що входять до цього регіону,  традиційно є місцем етнічного проживання курдів. При владі в регіоні перебуває Демократична партія Курдистану на чолі з її президентом Масудом Барзані.

25 вересня іракські курди планують провести референдум про незалежність.

Плани референдуму про повну незалежність регіону спричинили значний опір не тільки в самому Іраку, а також в Ірані й Туреччині, де є значні курдські меншини. Крім того, в Туреччині діє збройний сепаратистський рух місцевих курдів. Тегеран і Анкара побоюються, що такий референдум посилить сепаратистські настрої та дії і серед курдів у цих країнах.

Також проти референдуму виступають США та Європейський союз - там побоюються, що він значно послабить і так нестійкий уряд у Багдаді.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram