ГоловнаСвіт

Іракські курди призначили референдум про незалежність на 25 вересня

Північна частина Іраку, де більшість населення становлять курди, отримала фактичну автономію ще в 1991 році

В Іраку автономний курдський регіон на півночі країни призначив референдум про остаточну незалежність на 25 вересня, повідомляє Радіо Свобода.

Помічник керівника Іракського Курдистану Масуда Барзані Гемін Гаврамі, повідомивши про рішення президента регіону і його політичних партій, назвав це "великою новиною".

Раніше політики Іракського Курдистану говорили, що референдум про незалежність регіону від решти Іраку призначать після подолання екстремістського угруповання "Ісламська держава", яке зараз окупує і деякі частини курдської автономії.

Лідери іракських курдів уже багато років обговорюють ідею референдуму про незалежність, але досі цьому перешкоджали незгоди між політичними силами регіону.

Північна частина Іраку, де більшість населення становлять курди за національністю, отримала фактичну автономію ще в 1991 році, коли її ополчення вибило звідти урядові війська тодішньої влади диктатора Саддама Хусейна. Наступного року там було створено регіональний уряд.

Після вторгнення міжнародної коаліції під керівництвом США в Ірак 2003 року і повалення влади Саддама Хусейна цю автономію закріпили в Конституції Іраку 2005 року. Відповідно до неї, Курдистанський регіон є федеральною складовою Іраку. При цьому межі регіону в складі Іраку вкрай невизначені. Значні території є предметом суперечок між регіональним урядом і центральною владою Іраку, якій регіон майже не підконтрольний.

Незалежності Іракського Курдистану історично протистоять не тільки Ірак, а й сусідні з ним Іран, Туреччина і Сирія, які побоюються аналогічних дій від власного курдського населення, відзначає Рейтер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram