ГоловнаСвіт

Генпрокурор РФ запропонував спростити блокування сайтів

Чайка звинуватив у втручанні у справи Росії НКО, які мають іноземне фінансування.

Генпрокурор РФ запропонував спростити блокування сайтів
Юрий Чайка
Фото: ngzt.ru

Генпрокурор РФ Юрій Чайка на слуханнях в Раді Федерації запропонував надати Міністерству юстиції право проводити позапланові перевірки некомерційних організацій (НКО), а також спростити позасудове блокування сайтів.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Пропонуємо наділити Мін'юст правом проведення позапланових перевірок НКО за наявності інформації про недотримання ними закріплених у законі заборон і обмежень. Події останніх років переконують в абсолютній правильності законодавчих змін у посиленні контролю за НКО", - сказав Чайка.

Він також заявив, що слід встановити можливість реалізації програм і здійснення зарубіжного фінансування сектору НКО в Росії тільки через створені в Росії структурні підрозділи іноземної організації. "У них повинні бути вказані конкретні цілі та заходи, територія здійснення і їх учасники", - додав Чайка.

Також генпрокурор запропонував розширити критерії організацій, діяльність яких небажана на території Росії, включивши заподіяння шкоди економічним і зовнішньополітичним інтересам країни. Він зазначив, що також доцільно передбачити можливість позасудового обмеження доступу до сайтів небажаних організацій на території РФ.

Крім того, генпрокурор звинуватив у втручанні в справи Росії НКО, які, за його словами, фактично контролюються Держдепартаментом США.

"Проаналізувавши результати діяльності НКО в цілому, ми побачили, що найбільш активно у внутрішні справи Росії втручаються іноземні неурядові організації, фактично підконтрольні Державному департаменту США та іншим закордонним структурам", - сказав Чайка.

Поправки до закону "Про некомерційні організації" щодо "іноагентів" чинні з 2012 року. Вони дозволяють присвоїти статус "іноземного агента" організаціям, які займаються в Росії політичною діяльністю і отримують гроші з-за кордону. Відповідно до закону, після включення до реєстру НКО повинні зареєструватися як "іноземні агенти" і після цього в повідомленнях про себе вказувати цей статус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram