ГоловнаСвіт

Президент Туркменістану наказав скасувати субсидії

Країна володіє четвертими найбільшими запасами природного газу в світі.

Президент Туркменістану наказав скасувати субсидії
Фото: energobelarus.by

Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов у середу, 7 червня, наказав урядові ліквідувати систему субсидій, яка робила водо-, газо- і електропостачання в країні безкоштовним, повідомляє DW.

Бердимухамедов назвав систему "повністю неефективною". Він також закликав чиновників "прискорити перехід до ринкових відносин".

Нинішню систему субсидій в 1993 році встановив попередник Бердимухамедова - Сапармурат Ніязов. Згідно з цією системою, кожен громадянин Туркменістану має право щомісяця безкоштовно на 35 кіловат-годин електроенергії, 50 кубометрів газу і щодня на 250 літрів води. Хто перевищував ці обсяги, повинен був сплатити пеню.

У 2014 році Бердимухамедов підвищив розмір пені, а також скасував норму про щомісячне надання кожному власнику автомобіля 120 літрів бензину безкоштовно.

Туркменістан володіє четвертими найбільшими запасами природного газу в світі. Більшість цього газу країна продає Китаю, імпортом цікавиться також ЄС. Однак через падіння цін на нафту і газ в 2014 році національна валюта Туркменістану подешевшала на 20 відсотків. Крім того, підготовка до проведення Азіатських ігор з бойових мистецтв і змагань в Ашхабаді у вересні цього року посилила навантаження на бюджет країни.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів вирішив з 1 травня 2017 року знизити соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, на основі яких розраховується субсидія. Міністр соціальної політики Андрій Рева попередив, що 1 січня 2018 р. Кабмін "відсіє" третину одержувачів субсидій в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram