ГоловнаПолітика

Кабмін "відсіє" третину одержувачів субсидій

"Я прогнозую, що на 1 січня 2018 року субсидії отримуватимуть близько 5 млн домогосподарств".

Кабмін "відсіє" третину одержувачів субсидій
Министр социальной политики Андрей Рева
Фото: Макс Требухов

Міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв'ю ZN.ua попередив про значне скорочення числа одержувачів субсидій на оплату комунальних послуг.

За його словами, субсидіальний пік уже пройдено.

"Найбільшу кількість соціально незахищених, нездатних заплатити за житлово-комунальні послуги, ми повинні були отримати на кінець опалювального сезону 2016-2017 років. Цю точку ми проходимо", - сказав Рева.

"Коли ми рахували, скільки взагалі може бути одержувачів субсидій, то виходили на 8-9 млн. За фактом на січень 2017-го їх було 7,5 млн. Решта 1,5 млн, швидше за все, мали формальне право на отримання дуже невеликої субсидії, але просто не захотіли займатися її оформленням. Оскільки стрімкого зростання тарифів уже не буде, а доходи людей ростуть, я прогнозую, що на 1 січня 2018 року субсидії отримуватимуть близько 5 млн домогосподарств. Десь третина відсіється", - зазначив міністр.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів вирішив з 1 травня 2017 року знизити соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, на основі яких розраховується субсидія. Кабінет Міністрів стверджує, що перегляд зроблено для наближення нормативу до фактичного споживання енергоресурсів. Докладно про це можна прочитати в статті "9 фактів про систему субсидій в Україні та «справжню» ціну газу для населення".

Раніше повідомляли, що в Україні майже половина домогосподарств отримують субсидію. Середній розмір житлової субсидії в Україні в опалювальному сезоні 2016/2017 років становить 2 тис. грн. У минулому опалювальному сезоні середній розмір субсидії становив 1,2-1,4 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram