ГоловнаПолітика

Директора Центру перспективних досліджень викликали на допит у "справі Артеменка"

Повістку з рук прокурора Філіпчук приймати відмовився.

Прокуратура викликала на допит керівника Міжнародного центру перспективних досліджень Василя Філіпчука в якості свідка в так званій "справі Артеменка" про передачу оточенню президента США Трампа плану нормалізації відносин між Україною і РФ, який передбачав передачу Криму Росії.

Про це Філіпчук повідомив Громадському, пред'явивши відповідний документ.

За його словами, він відмовився отримувати повістку з рук прокурора, тому документ передали адміністратору офісу.

"Я ще не знаю, чи буду йти на допит у прокуратуру. Зараз ми обговорюємо план дій на цей випадок з юристами", - сказав Філіпчук.

Нагадаємо, 13 квітня в приміщенні Міжнародного центру перспективних досліджень в Києві прокуратура Автономної республіки Крим влаштувала обшук у рамках "справи Артеменка".

Філіпчук заявляє, що влаштовані в Центрі силовиками обшуки були необґрунтовані, оскільки екс-депутат "Радикальної партії" не мав ніякого стосунку до діяльності його установи. Раніше "Радикальна партія" виключила депутата Артеменка з фракції.

Філіпчук протягом 1999-2003 і 2006-2010 років працював у представництві України при Європейському Союзі, в 2005-2006 роках був спікером Міністерства закордонних справ. У 2010-2011 роках очолював департамент ЄС, а в 2011-2012 роках - політичний департамент МЗС. З травня 2012 по січень 2013 року очолював департамент європейської інтеграції секретаріату Кабінету Міністрів. Має дипломатичний ранг - надзвичайний і повноважний посол другого класу.

На початку січня 2017 року на належному МЦПД інформаційному виданні "Апостроф" вийшла стаття "Розмінна монета або поле бою: що буде з Україною в 2017 році", в якій Філіпчук виклав "9 кроків до врегулювання конфлікту з Росією". Серед них - відмова від членства в НАТО, співпраця з Москвою в військово-промисловому комплексі, спільне російсько-українське керівництво Кримом, передача Севастополя в оренду Росії на 99 років, референдум на півострові через 20 років.

Через півтора місяця The New York Times повідомило про те, що раніше маловідомий нардеп Артеменко передав адміністрації президента США Дональда Трампа план врегулювання конфлікту між Росією і Україною, який передбачає "виведення всіх російських військ зі сходу України та проведення в країні референдуму про передачу Криму в оренду Росії на термін від 50 до 100 років", а також компромат на українську владу.

Голова МЗС Павло Клімкін назвав "план Артеменка" свідомою здачею Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram