ГоловнаСвіт

ЄСПЛ визнав дискримінаційним російський закон про гей-пропаганду

Суд постановив виплатити активістам російського ЛГБТ-руху майже €50 тис. компенсації.

ЄСПЛ визнав дискримінаційним російський закон про гей-пропаганду
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вирішив, що російський закон про заборону пропаганди нетрадиційний сексуальних відносин серед дітей є дискримінаційним і порушує право на свободу самовираження.

Про це повідомляють на сайті суду

Проти такого рішення проголосував лише суддя від РФ в ЄСПЛ Дмитро Дєдов. Він підтримав позицію Москви, яка нагадала, що "позитивний образ гомосексуальності згубно впливає на розвиток дітей і ставить їх під загрозу сексуального насильства".

Скаргу до ЄСПЛ подали активісти руху ЛГБТ Микола Баєв, Олексій Кисельов і засновник GayRussia.ru Микола Алексєєв. Усіх їх з 2009-го по 2012 рік притягували в Росії до відповідальності за пропаганду нетрадиційних відносин.

Суд постановив виплатити Баєву, Кисельову та Алексєєву майже €50 тис. компенсації.

З літа 2013-го в Росії діє адміністративне покарання за гей-пропаганду серед неповнолітніх. За це загрожує до 5 тис. рублів ($86) штрафу, а якщо пропаганду здійснювали в інтернеті - до 100 тис. рублів ($1725). До прийняття федерального закону подібні заборони запроваджувалися в Рязанській і Архангельській областях, а також у Санкт-Петербурзі.

З 2014-го по 2016 рік за цим законом у Росії оштрафували 14 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram