ГоловнаСвіт

Білий дім удруге переніс нараду з приводу Паризької кліматичної угоди

США займають друге місце в світі за забрудненням навколишнього середовища.

Білий дім удруге переніс нараду з приводу Паризької кліматичної угоди
Белый дом
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США Дональда Трампа вдруге перенесла нараду, на якій повинні були визначити позицію Білого дому щодо участі Сполучених Штатів у Паризькій кліматичній угоді.

Про це повідомляє Voice of America

"Білий дім у вівторок удруге відклав важливу нараду, присвячену вирішенню питання про те, чи повинні США вийти з міжнародної Паризької кліматичної угоди, висновок якої відстоював екс-президент Барак Обама", - йдеться в повідомленні.

За словами помічників президента, Трамп близький до ухвалення рішення про те, чи дотримуватися досягнутої в 2015 році домовленості про обмеження викидів парникових газів із метою стримування глобального потепління, в тому числі даних США обіцянок про скорочення забруднень упродовж наступного десятиліття. Рішення може бути прийняте до того, як Трамп вирушить на саміт "Великої сімки", який відбудеться 26-27 травня на Сицилії. Однак нової дати наради з питань кліматичної угоди не повідомляють через розбіжність думок із цього питання серед членів адміністрації.

Як відомо, під час передвиборної кампанії Трамп обіцяв вийти з угоди, в якій беруть участь 195 країн, однак після вступу на посаду його рішучість ослабла.

США займають друге місце в світі за забрудненням навколишнього середовища, поступаючись лише Китаю. Вихід країни з Паризької угоди суттєво знизить її вплив на світову екологію. Свого часу колишній президент США Барак Обама і голова КНР Сі Цзіньпін зіграли ключову роль у досягненні угоди.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон виступає за продовження участі в угоді, тоді як голова Агентства з охорони навколишнього середовища Скотт Прюітт вважає договір несприятливим, оскільки через нього частина американців може втратити робочі місця, пише видання.

Паризька хартія - угода в межах Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) з приводу регулювання заходів щодо зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року. Паризька хартія повинна прийти на зміну Кіотському протоколу. Текст угоди було узгоджено на 21-й Конференції учасників UNFCCC у Парижі та затверджено консенсусом 12 грудня 2015 року. На відміну від Кіотського протоколу, Паризька кліматична угода передбачає, що зобов'язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу беруть на себе всі держави, незалежно від рівня їх економічного розвитку.

Нагадаємо, наприкінці березня Трамп скасував програму Обами щодо захисту клімату. Президент США визнав підписання ним указу початком нової ери й "історичним кроком".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram