ГоловнаСвіт

Росія виступила проти резолюції Радбезу ООН щодо хіматаки в Сирії

США пригрозили діяти самостійно.

Росія виступила проти резолюції Радбезу ООН щодо хіматаки в Сирії
Хейли на заседании совбеза ООН
Фото: EPA/UPG

Засідання Ради Безпеки ООН 5 квітня щодо можливої хімічної атаки в Сирії завершилося безрезультатно.

Проти ухвалення резолюції щодо застосування хімічної зброї в Сирії виступила Росія. Водночас представники держав, які є членами Радбезу, звинуватили один одного в недієздатності, передає DW.

У зв'язку з цим США пригрозили Радбезу ООН діяти самостійно після газової атаки в Сирії.

"Якщо ООН послідовно не виконує свій обов'язок діяти колективно, настануть часи, коли державам доведеться діяти самим", - сказала постпред США Ніккі Гейлі.

Вона також вказала, що Дамаск, Москва і Тегеран "не зацікавлені у мирі". За словами Гейлі, якщо б Росія виконувала свої зобов'язання, у Сирії не залишилося б хімічної зброї, якою міг би скористатися режим Асада.

Міністерство оборони Росії пояснило те, що трапилося в Хан-Шейхуні в провінції Ідліб 4 квітня тим, що сирійська авіація завдала удару по складу хімічних боєприпасів, що належить бойовикам. Озброєна опозиція рішуче відкинула це твердження.

ООН оголосила про намір розслідувати причину загибелі людей в Хан-Шейхуні. Відповідну резолюцію мали ухвалити 5 квітня. У резолюції, яку підготували США, Франція і Великобританія, різко засуджувався напад на Хан-Шейхун і вимагалося проведення швидкого розслідування. Додаткових санкцій проект не передбачав. Мова йшла тільки про загрозу їх ввести без вказівки конкретних імен, пише dpa.

В результаті передбачуваної хімічної атаки загинули, за останніми даними, понад 70 осіб, зокрема 20 дітей, понад 160 осіб постраждали. Згідно з аналізом Всесвітньої організації охорони здоров'я, симптоми жертв такі ж як наслідки газової атаки. Зовнішня відсутність пошкоджень та інші ознаки вказують на ураження нейротоксином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram