ГоловнаСвіт

Українська електроенергія в Молдові вдарила по Росії, - міністр ПМР

"Це спроба вичавити російського інвестора і відчутно зачепити Росію".

Українська електроенергія в Молдові вдарила по Росії, - міністр ПМР
Сергей Оболоник
Фото: mer.gospmr.org

Влада самопроголошеної ПМР розцінила як "частину політичної кампанії проти Росії і Придністров'я" укладення контракту на експорт української електроенергії в Молдову.

Раніше Молдова купувала електроенергію в розташованої у Придністров'ї Кучурганської ГРЕС, що належить російській державній компанії "Интер РАО ЕЭС".

"Це очевидно один із заходів політичного характеру, спрямованих безпосередньо проти Росії і Придністров'я. Це наслідок тієї політики, яку ми спостерігаємо зараз і щодо Кучурганської ГРЕС, і щодо Придністровської залізниці, і щодо загального пресингу на економіку Придністров'я", - заявив міністр економіки невизнаної ПМР Сергій Оболоник.

На його думку, офіційна влада Молдови віддала перевагу українській електроенергії з метою витіснення російського бізнесу з енергетичного ринку республіки. "Це спроба вичавити російського інвестора і відчутно зачепити Росію", - підкреслив Оболоник.

Кучурганська ГРЕС через компанію "Енергокапітал" постачала останні два роки електроенергію Молдові, яка своїми потужностями покриває потреби на 20%. Термін контракту минув 31 березня 2017 р. З 1 квітня 2017 року постачання здійснює ДТЕК Ріната Ахметова, яка запропонувала $50,2 за мегават-годину порівняно з $54,4 - від Молдовської ГРЕС.

Кучурганська ГРЕС - найбільший платник податків Придністров'я і основний постачальник валюти. В останні два роки в регіоні гостра валютна криза, спричинена прагненням влади утримувати курс місцевого рубля.

Голова ради Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) і радник президента НАЕК "Енергоатом" Костянтин Запайщиков раніше заявляв, що в експорт української електроенергії в Молдову повинні увійти надлишки атомної електроенергії, які не задіяні в енергобалансі України.

Як заявляв міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, експорт електроенергії в Молдову вигідний атомній промисловості, оскільки дозволить завантажити недовантажені блоки АЕС і поліпшить фінансовий стан НАЕК «Енергоатом». На думку експертів, експорт у Молдову збільшить обсяг валютної виручки України на 150 млн дол США і забезпечить додаткові відрахування в бюджет до 30 млн дол. США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram