ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Число незадоволених контрсанкціями росіян зросло майже втричі

Майже 72% росіян продовжують наполягати на необхідності контрсанкцій. 

Число незадоволених контрсанкціями росіян зросло майже втричі
Уничтожение санкционных продуктов в России
Фото: bbc.com

Кількість громадян Росії, що виступають проти продовольчих заборон, зросла за два з половиною роки з 9% до 24%.

Про це повідомив Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД).

При цьому понад дві третини респондентів (72%) продовжують наполягати на необхідності таких заходів.

Згідно з опитуванням ВЦВГД, серед молодих людей 53% незадоволені контрсанкціями. Також 41% прихильників непарламентських партій не схвалює запроваджені Росією заходи. Серед москвичів і петербуржців негативно про продовольчу заборону відгукуються 32%.

67% опитаних росіян відзначили, що російські контрсанкції дали користь країні, найчастіше, такого погляду дотримувалися респонденти віком 35-44 років (79%). 26% учасників уважають, що від заборони більше шкоди, ніж користі.

За словами керівника дослідних проектів ВЦВГД Михайла Мамонова, динаміку сприйняття контрсанкцій можна пояснити двома факторами: "неприйняттям санкцій, запроваджених щодо Росії західними країнами", при якому рішення російської влади сприймається як справедлива відповідь, і "гостротою реакції на проблеми повсякденності" - мається на увазі зростання цін вітчизняних виробників.

У січні перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов заявив про те, що санкції і запроваджені у відповідь контрсанкції будуть скасовані. Раніше, у листопаді 2016 року, президент РФ Володимир Путін заявив, що влада збирається "тягнути якомога довше" зі скасуванням заходів у відповідь на санкції, введені західними країнами.

Відносини між Росією і Заходом 2014 року погіршилися через ситуацію на сході України і насильницьку анексію Криму. Євросоюз і США наприкінці липня того самого року перейшли від точкових санкцій проти окремих фізосіб і компаній  до заходів проти ряду секторів економіки РФ. Росія у відповідь заборонила ввезення низки продуктів харчування з ЄС, США і деяких інших країн. Такі продукти наказано при виявленні знищувати.

Контрсанкції не завдали практично жодної шкоди економіці західних країн, при цьому в Росії стався сплеск інфляції, збільшилося використання замінників під час виробництва продуктів харчування, виріс реекспорт забороненої продукції із третіх країн. Так, яблука в Росію стали доправляти з Білорусії, а рибну продукцію - з Фарерських островів Данії.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram