ГоловнаПолітика

Санкції ЄС проти Росії набули чинності (оновлено)

Під обмеження, зокрема, потрапили три найбільші нафтові компанії РФ

Санкції ЄС проти Росії набули чинності (оновлено)
Фото: www.dw.de

Нові санкції Євросоюзу проти Росії у зв'язку з агресією проти України в п'ятницю опубліковано в Офіційному журналі Євросоюзу.

Санкції набули чинності з моменту публікації.

Зокрема, ЄС заборонив здійснювати боргове фінансування трьох паливно-енергетичних компаній Росії: "Роснефть", "Транснефть", "Газпром нефть". ЄС увів заборону на торги облігаціями цих компаній із терміном обігу понад 30 днів і участь в організації випусків таких паперів.

Також ЄС посилив обмеження на надання позик та інвестиційних послуг п'ятьом російським банкам: Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, ВЭБ і Россельхозбанк. Інвесторам з ЄС - і приватним особам, і компаніям - заборонено видавати їм кредити строком понад 30 днів, купувати їхні нові облігації, акції та інші фінінструменти з терміном обігу понад 30 днів і торгувати ними. Раніше обмеження не стосувалися кредитів, а також цінних паперів терміном обігу до 90 днів.

Євросоюз також увів заборону на організацію боргового фінансування для трьох найбільших оборонних концернів Росії: "Уралвагонзавод", "Оборонпром" і Об'єднана авіабудівна корпорація (ОАК).

У списку санкцій Євросоюзу - дев'ять російських оборонних концернів: "Сириус", "Станкоинструмент", "Химкомпозит", "Калашников", Тульський збройний завод, "Технологии машиностроения", "Высокоточные комплексы", концерн ППО "Алмаз-Антей" і НВО "Базальт". Постачання європейських технологій подвійного призначення цим компаніям заборонено з 12 вересня.

Євросоюз вніс іще 24 прізвища в чорний список для Росії й України, довівши загальне число його фігурантів до 119. Під санкції потрапили голова корпорації "Ростех" Сергій Чемезов, начальник "Народної міліції Донбасу" Мирослав Руденко, "прем'єр" ЛНР Геннадій Ципкалов, "прем'єр" ДНР Олександр Захарченко, "міністр оборони" ДНР Володимир Кононов, "міністр внутрішніх справ" ДНР Олег Береза, "віце-прем'єр" ДНР Олександр Караман, "міністр держбезпеки" ДНР Андрій Пінчук, представник ДНР у Росії Андрій Родкін, "перший віце-прем'єр" Криму Михайло Шеремет, "віце-прем'єр" Криму Георгій Мурадов, депутати Держдуми Володимир Жириновський, Світлана Журова, Олег Лебедєв, Володимир Нікітін, Олександр Бабаков, Леонід Калашников, Віктор Водолацький, віце-спікери Держдуми Володимир Васильєв, Іван Мельников, Ігор Лебедєв, Микола Левич, заступник голови Ради Федерації Юрій Воробйов, генерал-майор ЗС РФ Олексій Hаумець.

Усім їм заборонено в'їзд у країни Євросоюзу, а їхні активи, у разі виявлення таких у європейських банках, підлягають заморожуванню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram