ГоловнаСвіт

Туреччина пригрозила ЄС потоком біженців через недружню європейську політику

Голова МВС Туреччини звинуватив ЄС у затягуванні переговорів про вступ у блок і у відсутності допомоги в боротьбі Анкари з тероризмом.

Туреччина пригрозила ЄС потоком біженців через недружню європейську політику
Турция
Фото: segodnya.ua

Туреччина пригрозила Євросоюзу "відкрити дорогу" для 15 тис. біженців щомісяця, якщо ЄС продовжить недружню політику щодо Туреччини.

Про це заявив голова МВС Туреччини Сулейман Сойлу, передає

Hurriyet

"Ми здатні відкрити дорогу для 15 тисяч біженців, яких зараз ми не посилаємо щомісяця, і таким чином ми можемо довести Європу до стану шоку. Європо, ти така хоробра? Дозвольте нагадати вам, що не можете грати у свої ігри в регіоні і при цьому ігнорувати Туреччину", - заявив Сойлу.

Євросоюз і Туреччина в розпал міграційної кризи 2015 року уклали угоду про депортацію мігрантів з Греції на турецьку територію. У 2016 році було укладено іншу угоду, згідно з нею Євросоюз зобов'язався виплачувати турецькому керівництву кошти на утримання таборів для біженців. Передбачалося, що ця угода прискорить переговори про вступ Туреччини в ЄС і запровадження безвізового режиму.

Голова МВС Туреччини Сулейман Сойлу звинуватив Євросоюз у затягуванні переговорів і у відсутності допомоги в боротьбі Анкари з тероризмом.

Також Сойлу додав, що Німеччина і Нідерланди причетні до протестів проти уряду Туреччини 2013 року, а також до спроби військового перевороту в країні в липні 2016 року.

Риторика турецького керівництва щодо європейських країн загострилася після відмови Нідерландів прийняти голову МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Влада Нідерландів пояснила це тим, що Чавушоглу планував виступити перед демонстрантами в Роттердамі, а керівництво країни це не влаштовувало, тому що воно визнало проведення політичної кампанії турецькими громадянами на території Нідерландів неприпустимим. Чавушоглу запропонували альтернативний варіант зустрічі з туркомовним населенням Нідерландів, проте він відмовився, наполягаючи на проведенні демонстрації. Після цього Нідерланди прийняли рішення відкликати дозвіл на посадку літака голови турецького МЗС.

У відповідь на це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Нідерланди у фашизмі, порадив утриматися від польотів у Туреччину голландським літакам і пригрозив у відповідь заходами через зневажливе ставлення Нідерландів до Туреччини. Голландське керівництво сказало, що слова про фашизм "переступили всі межі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram