ГоловнаСвіт

Хакер з ФСБ, який зламав Yahoo!, працював під прикриттям у російському банку в США, - "Комерсант"

Співробітник ФСБ Сущин виявився начальником служби безпеки "Ренесанс Капіталу".

Хакер з ФСБ, який зламав Yahoo!, працював під прикриттям у російському банку в США, - "Комерсант"
Фото: ura.ru

Співробітник Федеральної служби безпеки Росії Ігор Сущин, якого США звинувачують у причетності до кібератак на Yahoo, виявився начальником служби безпеки "Ренесанс Капіталу".

Про це пише видання "Комерсант".

У компанії заявили, що він був звільнений 16 березня, тобто на наступний день після публікації звинувачень з боку США.

В обвинувальному висновку говориться, що Сущин "очолював службу інформаційної безпеки в російській компанії", але її назву не уточнюється. За версією ФБР, в 2015 році він наказав іншому співробітникові ФСБ Дмитру Докучаєву отримати доступ до аккаунта члена ради директорів російського банку, його дружини і підлеглого. Там не вказується назва організації, але з тексту "Комерсанта" випливає, що мова йде про "Ренесанс Капітал".

"Ренесанс Капітал" входить до групи ОНЕКСІМ Михайла Прохорова. Припущення про те, що Сущин працював в інвестбанку Прохорова з'являлися і раніше, але підтвердження, що це одна і та ж людина, не було.

"Сумніваюся, що всередині "Ренесанс Капіталу" були не обізнані про те, що Сущин - співробітник ФСБ. Швидше за все, його найняли для налагодження контактів з правоохоронними органами. У фінансовій сфері прикомандировані співробітники необхідні для забезпечення контррозвідувальної діяльності, тобто щоб шпигуни не потрапили", - розповів головний редактор Agentura.ru Андрій Солдатов.

Він також допустив, що злом поштових скриньок співробітників банку Сущиним міг виявитися повною несподіванкою для самого Прохорова і керівництва компанії.

"Зазвичай прикомандировані співробітники лояльніші до компаній, де вони працюють, аніж до ФСБ. Але тут щось пішло не за схемою", - зазначив Солдатов.

Нагадаємо, Мін'юст США запідозрив у причетності до кібератаки на Yahoo двох співробітників ФСБ РФ Дмитра Докучаєва, який раніше був заарештований у справі про держзраду в ФСБ, і його начальника Ігоря Щусина. Водночас звинувачення на їхню адресу не пов'язані з розслідуванням про втручання Росії у президентські вибори в США, які пройшли кілька місяців тому.

У січні стало відомо про арешт начальника одного з підрозділів центру інформаційної безпеки ФСБ Сергія Михайлова і його колеги Дмитра Докучаєва. У справі також проходить співробітник "Лабораторії Касперського" Руслан Стоянов. За даними джерела "Інтерфаксу", вони передавали інформацію ЦРУ.

Джерело "Нової газети" повідомляло, що Докучаєв і Михайлов могли бути пов'язані з хакерською групою "Шалтай-Болтай". За даними "Нової", у ФСБ вважають, що Михайлов курирував "Шалтай-Болтай", а Докучаєв був безпосереднім виконавцем зломів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram