ГоловнаСвіт

У Держдуму внесли законопроект про амністію на честь річниці окупації Криму

Амністію пропонують поширити на засуджених до позбавлення волі за нетяжкі злочини.

У Держдуму внесли законопроект про амністію на честь річниці окупації Криму
Госдума
Фото: obozrevatel.com

Депутати ЛДПР внесли в Держдуму законопроект про оголошення амністії до трирічної річниці збройної окупації Криму Росією.

Про це повідомляють на сайті Держдуми.

Згідно з пояснювальною запискою, яка є в розпорядженні ТАСС, амністію пропонують поширити на засуджених до позбавлення волі за нетяжкі злочини на термін до п'яти років, неповнолітніх, вагітних і мають малолітніх дітей, жінок віком старших за 55 років і чоловіків старших за 60 років, а також інвалідів I, II і III груп.

У документі сказано, що під "кримську амністію" не потрапляють "засуджені за умисні вбивства, грабежі, розбої, зґвалтування, тероризм, екстремізм, захоплення заручників, бандитизм та інші тяжкі та особливо тяжкі злочини".

Комітет Держдуми з держбудівництва та законодавства заявив, що розгляне законопроект ЛДПР. Однак, за словами голови комітету Павла Крашеннікова, "за одними й тими самими статтям неможливо постійно проводити амністію, легше тоді лібералізувати кримінальне право".

"А то ми однією рукою тягнемо до в'язниці, а іншою - випускаємо; це неправильно, це несправедливо, дорого і ніякого відношення до правосуддя не має", - сказав він.

Остання амністія пройшла в російських в'язницях з ініціативи президента РФ Володимира Путіна в 2015 році. Амністію приурочили до 70-річчя перемоги у так званій Великій Вітчизняній війні. За даними Федеральної служби виконання покарань, на волі опинилися близько 225 тис. осіб.

Крим був анексований Росією в березні 2014 року. Цьому на півострові передувало вторгнення російських військ і референдум "під дулами". Київ і країни Заходу не визнали голосування легітимним, щодо Росії були введені санкції. Спочатку обмеження були спрямовані проти індивідуальних фізичних і юридичних осіб, проте пізніше заходи розширили і вони торкнулися цілих секторів російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram